Sis museus del Penedès s'uneixen per fer una ruta sobre Ramon Casas

Es vol guanyar visibilitat i reivindicar el patrimoni cultural del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès

Tres retrats signats per Casas exposats a la Vila Casals. Foto: Gemma Sánchez

 

Sis museus de Sitges, Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès i el Vendrell han creat una ruta conjunta amb obres de Ramon Casas, per homenatjar l'artista en l'any del 150è aniversari del seu naixement. En conjunt, l'itinerari reuneix 64 obres que vinculen les diferents col·leccions de Casas que romanen al fons de cadascun dels sis museus, i que ara estaran exposades de forma simultània. La comissària de l'Any Ramon Casas, Vinyet Panyella, ha destacat aquest divendres que el recorregut és una ocasió per guanyar visibilitat i reivindicar el patrimoni cultural del Garraf, l'Alt i el Baix Penedès.

 

Les exposicions es podran veure des de principis de juliol i fins a la tardor, però l'itinerari tindrà un punt àlgid el pròxim dissabte 9 de juliol, quan se celebrarà una «Nit dels museus» que complementarà les obres amb altres activitats culturals gratuïtes. «El problema que tenim al Penedès és de visibilitat, perquè Turisme de Barcelona ens ha adjudicat la parcel·la del vi, els castells i el lleure, però ha obviat que som terra d'artistes, museus i patrimoni», ha reivindicat Vinyet Panyella. 

 

La ruta engloba la Biblioteca Museu Víctor Balaguer de Vilanova i la Geltrú, els museus Cau Ferrat i Maricel de Sitges, el Vinseum de Vilafranca del Penedès, i els museus Deu i Vila Casals del Vendrell. Precisament, en aquest últim indret és on aquest divendres al migdia s'ha presentat l'itinerari i on aquest vespre s'inaugurarà la col·lecció que exposa la vintena d'obres que tenia el músic Pau Casals a la seva col·lecció particular.

 

Panyella ha destacat que les sis exposicions «corresponen a totes les èpoques pictòriques de Casas», i ha assegurat que el valor de la ruta «es troba en tot el conjunt però també en les obres de forma individual». Així, ha senyalat que el quadre més antic que reuneix l'itinerari és l'oli «Gitano de l'Albaycín», de l'any 1883, que es pot veure al Museu del Cau Ferrat, mentre que l'obra més moderna és «Paisatge», del 1929, exposada a la Vila Casals. «Entremig, però, hi ha una gamma riquíssima de dibuixos, olis i cartells que permeten veure la projecció de l'artista des de tots els seus vessants», ha afegit Vinyet Panyella.

 

La majoria de les obres de Ramon Casas exposades en l'itinerari penedesenc es concentren al Museu del Cau Ferrat i a la Vila Casals. A banda dels museus de la ruta, però, l'Ajuntament de Torredembarra també participa de la iniciativa, amb una ruta artística que es farà dissabte dia 9 de juliol entre el Patronat Roig i el Castell, travessant diversos carrers del municipi. La comissària de l'Any Ramon Casas ha assegurat que aquest recorregut «posarà al descobert una història de l'artista que fins ara no coneixem».

 

Nit dels museus, un esquer cultural

 

Les diferents exposicions que els sis museus treuen a la llum aquest estiu no coincidiran exactament en el calendari, ja que cadascun dels equipaments ha ajustat les mostres a les seves programacions, ni tindran cap entrada o abonament conjunt. Amb tot, sí que estaran obertes de forma simultània durant els mesos de juliol i agost, i s'aliaran el dissabte vinent 9 de juliol per fer una jornada singular amb una «Nit dels museus» conjunta. Cada museu té previst organitzar diverses activitats, com actuacions de música o visites teatralitzades. En conjunt, l'objectiu és «aconseguir un esquer perquè els visitants puguin gaudir la cultura de forma diferent», segons ha explicat Vinyet Panyella, que ha apuntat que aquesta jornada serà d'accés lliure i gratuït.

Comentaris

envia el comentari