«El llibre és una crida per tornar a fer pinya tots plegats a les Peces»

Marc Casellas presenta ‘Les Peces, una voluntat de ser’ aquest diumenge 22 d'abril
Marc Casellas, amb el seu llibre.
Marc Casellas, amb el seu llibre. | BP Diari

 

Marc Casellas Sequera (les Peces, 1994) presenta aquest diumenge 22 d’abril el llibre ‘Les Peces, una voluntat de ser’, una obra sobre aquest nucli d’Albinyana on es recull «l’obra col·lectiva dels veïns de les Peces que, amb el seu esforç, van contribuir en la construcció de les infraestructures i institucions de les quals avui gaudeix el poble», segons s’apunta a la nota de premsa. La presentació es farà a les 16.00 hores al local de l’Agrupació Recreativa les Peces, una entitat que compleix 90 anys, i de la qual Casellas n’és integrant.

 

La idea del projecte va sorgir tant de l’aniversari de l’entitat com de les obres que van començar fa dos anys per fer un local social nou, després de les deficiències estructurals que tenia l’anterior. «Va ser un cop dur i van sorgir diferències entre els socis, sobre si construir el local de nou o reformar-lo», explica Casellas a ‘BaixPenedesDiari.cat’.


Mantenir l'esperit constructor

El jove, que ja havia començat a fer alguns estudis a nivell personal com a historiador, va decidir dur a terme el treball «per recordar que la gent del poble va fer, anys enrere, moltes coses amb una gran cohesió», amb la intenció així «d’esperonar per seguir treballant igual, per fer pinya tots plegats un altre cop». El títol del llibre és prou explícit en aquest sentit, així com l’escrit de la contraportada, on s’anima a «estar més vius que mai com a poble» i «mantenir ben viu l’esperit constructor», en uns «moments de complexitat».

 

Per elaborar el volum, Casellas s’ha basat en diferents escrits de Manuel Bofarull, del fons que hi ha a l’Arxiu Comarcal del Vendrell. «Era la persona que més havia escrit sobre les Peces però la majoria dels cops ho feia a la revista de l’Institut d’Estudis Penedesencs, amb el qual no eren escrits accessibles per a molta gent», apunta el jove. La informació l’ha completat amb informació i fotografies rebudes directament dels veïns del poble. «Les famílies de més antiguitat m’han donat molta documentació, de festes i balls, del local social i de la seva construcció», explica


Primera referència del 1562

Així s’ha pogut anar teixint la història del nucli, la primera referència escita del qual és de l’any 1562, en un capbreu d’Albinyana. Tal com afirma Casellas, «aleshores eren una sèrie de masies que es van aglutinar al voltant de Cal Gener i Cal Miró». Al segle XVI «devien ser una quinzena de cases com a màxim», però a partir del segle XVIII hi va haver un creixement important «per la gent que venia a treballar a la vinya i als conreus». El gran boom demogràfic va tenir lloc, però, als anys 60 i 70 del segle XX, quan va començar a augmentar la població de les Peces fins a arribar als 600 habitants actuals, que el converteixen en un dels principals nuclis —sinó el principal— d’Albinyana.

 

Com no podia ser d’una altra manera, el llibre també recull les disputes entre les Peces i Albinyana. El 1925 el nucli va passar a ser una Entitat Local Menor, «gestionant aspectes com el cementiri i les festes». Després va passar a ser submunicipi, «i algunes actes se signaven com Ajuntament de les Peces», tot i que en cap moment van tenir ajuntament ni alcalde. El 1933 van voler-se independitzar d’Albinyana, però la Generalitat ho va denegar.

 

L'Agrupació Recreativa de les Peces

També és cabdal la història de l’Agrupació Recreativa de les Peces, com a principal entitat del nucli. Tal com apunta Casellas, «abans d’aquesta només hi ha una referència al Casino Sant Joan Baptista, el 1889», però el fet que estigués al mateix lloc on després hi hauria l’Agrupació Recreativa fa pensar que podia ser la mateixa entitat amb diferent nom, «tot i que això no ho podem assegurar», avisa. El llibre es pot comprar per 10 euros —que aniran destinats a les obres del nou local de l’agrupació— el mateix dia de la presentació. Casellas, mentrestant, ja pensa en el seu nou projecte, també local, un estudi sobre les cases històriques de les Peces i la gent que hi ha anat habitant al llarg del temps.Comentaris

envia el comentari