El Vendrell vol reivindicar la figura de Benvingut Socias

La programació d'orgue inclou un concurs de composició amb el nom del mestre vendrellenc
Imatge de la presentació de la temporada de concerts d'orgue. | Ajuntament del Vendrell

 

La programació d'orgue del Vendrell d'aquest 2017 tindrà un nom propi, el del compositor vendrellenc Benvingut Socias. Els Amics de l'Orgue, junt amb l'Ajuntament, s'han proposat donar valor a aquesta figura, el llegat de la qual encara és força desconegut. Per això s'ha inclòs un concurs de composició per a gralla i orgue que porta el nom del compositor, organista i pianista nascut al Vendrell el 1877, i que va morir el 1951. «Al Vendrell tenim altres figures rellevants en el món de la música a més de Pau Casals, i la de Benvingut Socias és una de les que cal posar en relleu», segons la regidora de Cultura, Eva Serramià.  


A diferència de figures com Pau Casals, que ha comptat amb l'esforç i el treball de la Fundació o l'Associació Musical per preservar i impulsar el seu llegat, Benvingut Socias és una figura que ha quedat desdibuixada amb el temps, i que ara es vol reivindicar. El primer concurs de composició Benvingut Socias obrirà la seva convocatòria el mes de setembre i un jurat qualificat seleccionarà un determinat nombre d'obres que s'interpretaran en directe el 20 d'octubre a l'Església del Vendrell. D'allà en sortirà un guanyador escollit pel jurat i un premi que atorgarà el públic el mateix dia del concert.

 

El concurs anirà acompanyat d'una exposició sobre Socias i, a més a més, s'ha fet una crida per recollir material gràfic vinculat amb el compositor vendrellenc, per tal que es pugui digitalitzar a l'Arxiu Comarcal, ja que, fins ara, n'hi ha molt poc. Benvingut Socias va estudiar orgue a l'Escolania de Montserrat i va ser professor auxiliar a l'Escola Municipal de Música de Barcelona. La seva carrera musical es va consolidar a París, Londres i als Estats Units, fins al punt que la premsa especialitzada de l'època el va anomenar «el petit Mozart».  


La programació de l'any a l'orgue de l'Església

 

La programació a l'orgue del Vendrell inclou, a banda d'aquest, set concerts més i una conferència que es farà el 29 de març, a les vuit de la tarda, a la sala polivalent de l'EMMPAC, en la qual Jordi Domènech parlarà dels «Grans desastres de la música clàssica». Dels concerts destaquen el del 7 d'abril, titulat «Els fenòmens meteorològics a través de l'orgue», amb l'organista Juan de la Rubia i els comentaris d'Alfred Rodríguez Picó. També hi haurà un concert de quatre gralles i orgue el 18 d'agost i la interessant fusió entre castanyoles i orgue del dia 15 de setembre. Es pot consultar la programació completa en aquest enllaç.Comentaris

envia el comentari