Les deu claus per entendre la situació política a Altafulla

Quins punts són imprescindibles per entendre els moviments del Saló de Plens d'Altafulla aquest 2018?
Fèlix Alonso (AA) i Pere Gomés (PDECat) sumen majoria absoluta al govern d'Altafulla
Fèlix Alonso (AA) i Pere Gomés (PDECat) sumen majoria absoluta al govern d'Altafulla | Aleix Figueras

 

Els girs de guió han estat relativament habituals a la política municipal d'Altafulla en els darrers mesos. El context al Saló de Plens ha anat mutant, i ara presenta una fotografia fixa que marcarà el 2018: un any de projectes a llarg termini a la localitat del Baix Gaià. A gairebé un any i mig de les eleccions municipals, cal fer una anàlisi freda i amb perspectiva de la situació.

 

Aquestes són les deu claus necessàries per llegir el context polític actual d'Altafulla:


1. AA i PDECat, govern estable. El retorn dels neoconvergents al govern municipal a finals del mes de gener suposa molt més que una victòria moral per a Fèlix Alonso i Alternativa Altafulla. La suma dels dos partits aconsegueix la majoria absoluta, i dona llum verda als projectes d'Alonso que fins ara estaven aturats. Alternativa Altafulla, després de tres mesos en minoria i sense força, torna a agafar la paella pel mànec.

 

2. La Violeta serà un auditori. El govern estable del punt 1 permet fer realitat projectes que no compten amb suport popular, i que la ciutadania mai ha votat ni decidit. La voluntat d'Alternativa Altafulla i el vot del PDECat són suficients, per exemple, per transformar el Casal La Violeta en un auditori en els pròxims mesos. L'oposició ha perdut la força numèrica que tenia, i ja no té capacitat per estirar-li de les orelles a Alonso.

 

3. L'oposició ja no frena res. Si una cosa ha caracteritzat els darrers mesos ha estat la fermesa de l'oposició per posar contra les cordes el govern d'AA. La suma de l'EINA, el PDECat i el regidor ex-Ciutadans Alberto Moreno ha dit que no a la nova Violeta en dues ocasions, ha marcat els plens amb la seva pròpia ordre del dia i ha portat l'alcalde a les portes de la moció de confiança. Però és aigua passada: l'oposició ja no frena res.


4. La Biblioteca marxa del centre. El nou govern permetrà resoldre una de les polèmiques més fortes de l'actual legislatura a Altafulla. Fa uns mesos, ja la vam intentar explicar en una peça d'anàlisi similar a aquesta. Les regles del joc tornen a ser les mateixes, i cada línia torna a quedar vigent. Tot i que ningú ho ha votat i la ciutadania no ha tingut oportunitat de parlar, el futur de la Biblioteca serà el que vulgui l'equip de govern. L'1 de març tancarà la porta de les Escoles Teresa Manero i prepara el trasllat al carrer de la Cabana, que durarà uns tres mesos.

 

5. L'any del gimnàs. 2018 serà l'any on l'Escola La Portalada tingui el desitjat gimnàs que encara li manca. Les obres estan previstes per a l'estiu, i assumirà el paper polivalent que perd la Violeta amb la instal·lació de seients fixos.

 

6. Any mediterrani. Cal tenir clar que Fèlix Alonso i el seu equip creuen i aposten fermament pels Jocs Mediterranis de Tarragona, i per això el seu gran projecte de la legislatura han estat les obres de Via Augusta, una prioritat unilateral que va trencar el primer pacte de govern amb l'EINA. També cal tenir clar que l'esperit mediterrani no és compartit per gran part dels vilatans, que veuen els Jocs amb indiferència.

 

7. Dos blocs al saló de plens. Encertem si llegim els plenaris com una confrontació de blocs, i no com una fragmentació de sigles. Alternativa Altafulla, per una banda. L'EINA i el regidor no adscrit Alberto Moreno, per l'altra i actuant com a oposició conjunta. L'única modificació, ara, és que el PDECat ha canviat de bàndol. La resta segueix immutable.

 

8. La força dels personalismes. Alternativa Altafulla i l'EINA tenen la mateixa virtut, i el mateix defecte: depenen en excés de la cara que els lidera i no es dibuixen alternatives factibles per substituir-les. Fèlix Alonso és diputat al Congrés per En Comú Podem, i això l'obliga a delegar sovint en altres companys, com l'alcaldessa accidental Montse Castellarnau. Però AA depèn de la figura d'Alonso, indubtablement, per mantenir la posició de lideratge: quan no hi és, es nota.

 

9. Lectures electorals. Tothom comença a jugar les seves cartes per a les eleccions municipals del 2019, que es plantegen com un cara a cara entre Fèlix Alonso (AA) i Jordi Molinera (EINA), en lluita per l'alcaldia. Cal saber que, com Altafulla acaba de creuar els 5.000 habitants, per primer cop hi haurà tretze regidors en joc, i no onze com fins ara. Es fa molt difícil pensar en majories absolutes.

 

10. Els pressupostos, aprovats. Des de BaixGaiàDiari.cat, també vam fer una peça en claus com aquesta per explicar el maldecap dels pressupostos, en aquell moment en minoria. Amb el pas del PDECat al govern ja s'han aprovat, per valor de gairebé vuit milions d'euros, i Alonso ha salvat un 'match ball' per començar l'any. No obstant, les diferències entre blocs són tan òbvies que la tensió no es mourà del Saló de Plens fins a les urnes del 2019.

 

Cordeu-vos els cinturons, que tothom comença a pensar en elles. I és clau tenir-ho en compte per analitzar cada moviment dels que vénen i vindranaquest 2018: un any pre-electoral i de fixar les posicions per a la línia de sortida de les properes municipals.Comentaris

envia el comentari