L'EINA proposa signar de manera conjunta la cessió d'espais municipals a Altafulla

Tot i que la decisió final la prendrà l'alcalde, el PDECat assegura que «estem en converses per intentar una recapacitació» del seu soci de govern
Els membres de l'EINA creuen que cal consensuar les actuacions a Baix a Mar. | BaixGaiàDiari.cat

 

La polèmica envers la cessió d'espais municipals continua latent a Altafulla. Ha estat el punt protagonista dels actes de la Diada Nacional de Catalunya al municipi, i govern i oposició no han dubtat a dir la seva durant l'acte institucional, amb presència d'Alternativa Altafulla (AA), el PDECat i l'Esquerra Independentista d'Altafulla (EINA). No hi ha hagut representació de l'altre grup amb un regidor al consistori, Ciutadans. La decisió final sobre els locals electorals recau en l'alcalde, Fèlix Alonso, si bé el seu soci de govern, Pere Gomés (PDECat) ha assegurat que «estem en converses per intentar una recapacitació».


L'EINA tampoc està conforme amb la decisió del batlle, i ha enviat una carta als portaveus dels dos partits del govern municipal. «Proposem signar de manera conjunta la cessió de l'escola La Portalada, el casal municipal La Violeta i la llar d'infants Hort de Pau», indica la missiva que signen els tres regidors de l'EINA: Jordi Molinera, Alba Muntadas i Dani Franquès. «Demanem als partits del govern local que optin per cedir a la Generalitat els espais on els altafullencs i les altafullenques estan habituats a votar», sintetitza. La proposta de l'EINA cerca influir en aquesta assumpció de responsabilitats, i la carta va adreçada al portaveu dels dos partits al govern: Montse Castellarnau i Pere Gomés. «Encara no hem rebut resposta ni d'un, ni d'altre», ha afegit la republicana Alba Muntadas.

 

L'alcalde ha valorat que «és el moment de la responsabilitat», i ha recordat que «la legalitat diu que no podem deixar espais municipals, però això no vol dir que la gent ni anirà a votar». Fèlix Alonso fa referència a la resposta del Tribunal Constitucional a la llei del referèndum del Parlament de Catalunya, on l'ens judicial parla d'atribuir responsabilitats a qui cedeixi els espais per a la consulta. La diferència és clara: si es vota en espais municipals, el responsable és l'alcalde que signi el permís. Si es vota en espais propietat de la Generalitat, la responsabilitat recau sobre ella de manera íntegra. «L'Ajuntament d'Altafulla no se saltarà la legalitat, però la Generalitat té capacitat per obrir espais de la seva propietat, de manera que, si hi ha urnes, segur que es posaran», ha apuntat amb contundència Alonso.

 

L'Institut d'Altafulla ja va acollir les urnes a la consulta del 9N | Cedida

L'equació té una tercera veu en clau altafullenca: el PDECat. Gomés ha reconegut que no comparteix la visió del seu soci de govern: «no estem d'acord, i ho intentarem canviar». L'edil ha matisat que «encara falten dies per a l'1 d'octubre», i ha confirmat que la votació està garantida, un fet que mai ha estat en risc. Si, finalment, ni el PDECat ni l'EINA aconsegueixen fer canviar d'opinió a Alternativa, «l'1 d'octubre es votarà a Altafulla, però els col·legis electorals seran allà on els pugui proporcionar la Generalitat», en declaracions de Pere Gomés. Uns espais supramunicipals que seran l'Institut d'Altafulla —on ja es va votar a la consulta del 9N— i l'Alberg de Joventut.

 

BaixGaiàDiari.cat ha traslladat la qüestió als altres consistoris del territori. Municipis com Torredembarra, Roda de Berà, Creixell o la Riera de Gaià ja han confirmat el seu suport a nivell municipal, una situació que també s'estén a La Nou de Gaià, Renau, el Catllar i Salomó, localitats on l'alcaldia recau en formacions independentistes. Resta el dubte, fins a última hora, de Vespella de Gaià i la Pobla de Montornès, on l'alcaldia pertany al PSC. Josep Maria Santamaria, batlle de la Pobla, ha reconegut a BaixGaiàDiari.cat que «encara no està decidit», si bé tot apunta a que no cedirà espais municipals. Aquest mitjà s'ha intentat posar en contacte en diverses ocasions amb Daniel Cid, alcalde de Vespella i president del Consell Comarcal del Tarragonès, però no ha estat possible.Comentaris

envia el comentari