La Policia Local i dues estelades tensen el correfoc de la Festa Major Petita d'Altafulla

El cos policial s'ha negat a obrir pas a l'activitat, com seria l'habitual | L'ambulància tampoc ha seguit els Diables al llarg del recorregut, i s'ha quedat en tot moment a la plaça del Pou
Dues banderes estelades i la reacció de la Policia Local han propiciat una situació insòlita | Grup de Diables d'Altafulla

 

El correfoc de la Festa Major Petita d'Altafulla ha estat envoltat per un clima de tensió gens habitual. L'esdeveniment, organitzat pel Grup de Diables d'Altafulla, és un dels punts forts del programa d'actes, i s'ha dut a terme aquest dilluns al vespre, 11 de setembre, pels carrers del municipi. No obstant, no ho ha fet amb normalitat. La Policia Local s'ha negat a obrir pas als Diables —tal i com succeeix de manera habitual— en veure com dos dels membres de l'entitat portaves dues banderes estelades, i l'ambulància tampoc ha seguit el correfoc al llarg del recorregut, sinó que s'ha quedat en tot moment a la Plaça del Pou. Afortunadament, no s'ha registrat cap incident.


A través d'un comunicat a través de les xarxes socials, els Diables denuncien que «aquest fet atempta greument a la llibertat d'expressió de les persones», i opinen que «la Policia Local i el servei d'ambulància contractat des de l'Ajuntament han eludit greument la seva responsabilitat, que és vetllar per la seguretat de l'acte». El president de l'entitat, Àlex Cañas, ha explicat a BaixGaiàDiari.cat que «s'ha confós un acte festiu amb un acte institucional», i ha manifestat que les banderes responen «a nivell individual de dos membres, ja que els Diables som un grup apolític format per gent d'ideologies ben diferents».

 


L'Ajuntament d'Altafulla ha respost el comunicat dels Diables, i valora que «en cap cas hi va haver cap deixadesa de funcions per tal de garantir la seguretat», ja que «ni la Policia Local ni l'ambulància es van absentar del correfoc». La regidora de Cultura, Montse Castellarnau, ha explicat a Altafulla Ràdio que el correfoc s'ha dut a terme «amb tota normalitat», i ha matisat que «en cap moment va faltar ni seguretat, ni ambulància», i ha afegit que «en cas que hi hagués algun ferit, l'ambulància estava allà», fent referència a la plaça del Pou. El consistori confirma que l'ordre de no obrir pas correspon a un responsable del cos policial, i no al govern municipal, i explicita que Castellarnau va actuar d'intermediària entre els agents i els Diables. BaixGaiàDiari.cat s'ha intentat posar en contacte amb l'edil arran del comunicat, però no ha estat possible.


L'Inspector de la Policia Local d'Altafulla, Àngel Fernàndez, ha avançat a BaixGaiàDiari.cat que «no es prendran mesures disciplinàries» contra l'agent responsable de la decisió, donat que «des del punt de vista legal, no s'ha fet res que surti de la normativa». Ha valorat que «les coses s'haurien d'haver fet d'una altra manera, però és cert que la seguretat ha estat en tot moment garantida». Els aspectes inamovibles del reglament, com la presència policial a cada cantonada o el fet d'evitar que els cotxes estacionin al recorregut, s'ha complert. «El fet que el cotxe obri pas al davant és un tema de visualització, no de norma», ha afegit Fernández. L'Inspector s'ha posat en contacte amb totes les parts afectades per la polèmica amb la voluntat d'«evitar problemes i tractar les coses amb tranquil·litat sense posicionar-nos», una reacció que els Diables han «agraït molt».

 


La regidora de Cultura ha expressat al comunicat de l'Ajuntament que el responsable del Grup de Diables d'Altafulla li va expressar, en conèixer la decisió, que «no hi havia cap problema que la Policia Local no obrís el pas i l'ambulància no el tanqués». Cañas ha desmentit aquesta afirmació, i ha matisat que la segona part no és certa: «l'ambulància ha de seguir el foc per estar immediatament en cas que sigui necessari, i no perdre cap metre». «Anys enrere, el cotxe de la Policia Local no obria pas al correfoc, però l'ambulància sempre ha anat al darrere tancant», ha afegit. Totes les parts implicades esperen que els fets no es tornin a produir, i que a la Festa Major de Sant Martí, al novembre, no hi hagi cap polèmica més enllà de gaudir de la festivitat.Comentaris
Arnau
Està molt bé que siguin independentistes, però ja n´hi ha prou que ens ho passin per la cara constantment. Es un acte festiu en el que no cal informar a la resta de persones de quines són les teves dieologies.

envia el comentari