Un documental de Torredembarra, protagonista al FestImatge de Calella

'Baix a Mar, els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40' protagonitzarà una sessió de cinema-col·loqui
La caràtula del documental de Maria Roig
La caràtula del documental de Maria Roig | Cedida

 

Un documental amb accent i segell torrenc serà un dels protagonistes del Festival de la Imatge (FestImatge) de Calella aquest diumenge, 22 d'abril, a les dotze del migdia. El documental 'Baix a Mar, els estius a la Torredembarra dels anys 20 als 40 del segle XX' és una producció de trenta minuts amb guió i direcció de la torrenca Maria Roig, i produït per l'Arxiu Municipal de la Torre.

 

L'audiovisual és de l'any 2016, i ha rebut guardons de prestigi com el Premi a la Millor Producció de les Comarques Tarragonines al FIC-CAT 2017, o el Premi Cinema-Rescat al Festival MemorImatge del mateix any. La presentació de la peça a Calella anirà a càrrec de Núria Canyelles, directora de l'Arxiu Municipal torrenc.


Una joia documental

El documental suposa una de les primeres filmacions al litoral de Tarragona, i es consolida com una autèntica joia. El film s'elabora a partir d'unes pel·lícules de principis de segle, trobades a les golfes de Cal Xon —la casa de les germanes Cisqueta i Rosalia Figuerola—, i on dècades enrere s'hi allotjava la família Tizón, de Barcelona, quan venia a estiuejar a Baix a Mar. La pel·lícula ha cridat l'atenció de l'organització del festival, i ha decidit convidar l'autora torrenca per projectar i debatre sobre la peça que va elaborar ara fa dos anys.

 

La família els va regalar els films a les germanes Figuerola, i això ha permès deixar constància d'uns dels primers estiuejants a la Torre. Escenes com la vida pescadora o l'arribada d'un vaixell de totxanes en aquela època són alguns dels testimonis enregistrats. Amb la voluntat de reforçar el fons documental de Torredembarra, l'Arxiu Municipal continua en campanya per recollir tot aquest fons de pel·lícules domèstiques de valor històric.
Comentaris

envia el comentari