La 1a Mostra de Balls Parlats de Salomó no defuig el context polític del país

El conseller cessat de Cultura, Lluís Puig, ha fet arribar un missatge d'àudio als assistents des de Brussel·les
Diverses entitats culturals han apropat els seus balls parlats al municipi
Diverses entitats culturals han apropat els seus balls parlats al municipi | Pilar Bisa

 

La primera edició de la Mostra de Balls Parlats de la Catalunya Nova que ha tingut lloc aquest cap de setmana a Salomó s'ha convertit en una jornada de reivindicació de la cultura i la tradició catalana. Desenes de persones han gaudit de la cita, que ha suposat la prèvia per a les representacions del ball parlat salomonenc, el de Sant Crist, que començaran el pròxim 6 de maig.

 

Aquesta primera edició de la mostra ha acollit vuit balls parlats de tot Catalunya, i s'ha configurat amb motiu del 175è aniversari de la representació local de Sant Crist, de la mà d'un programa especial. el Director dels Serveis Territorials de Cultura a Tarragona, Jordi Agràs, ha demanat «repetir la trobada cada quatre o cinc anys, per tal de mantenir els símbols, costums i memòria del poble». Encara no s'han concretat possibles reedicions.


La mostra s'ha dut a terme aquest cap de setmana a Salomó
La mostra s'ha dut a terme aquest cap de setmana a Salomó | Pilar Bisa

 

Missatge del conseller Lluís Puig

La cultura acostuma a ser un dels millors transmissors de l'estat anímic o polític de la societat, i no ha estat una excepció. Les referències al context que viu el país han estat recurrents, i el punt àlgid ha arribat quan el conseller cessat de Cultura, Lluís Puig, ha adreçat un missatge d'àudio als assistents des de Brussel·les. «Espero i desitjo que l'any que ve ens  puguem retrobar, i que puguem compartir plegats tota la cultura que tant estimem», ha valorat Puig, qui s'ha volgut sumar a les felicitacions del Ball Parlat de Sant Crist.

 

L'alcalde de Salomó, Antoni Virgili, tampoc ha volgut defugir el context. «tenim al davant el repte de resistir a desaparèixer com a poble», ha apuntat. «Volem reivindicar el lloc central de la cultura popular [...] com a instrument de la nostra personalitat com a poble i de la nostra identitat com a cultura», ha afegit. La jornada s'ha dut a terme sense incidents, i només la pluja ha obligat a traslladar algunes actuacions a l'església.
Comentaris

envia el comentari