El botillo lleonès i el calçot de Valls s'agermanen oficialment

Per segon any consecutiu, es celebrarà un agermanament entre els dos productes amb Indicació Geogràfica Protegida
El botillo i els calçots a la taula del restaurant El Reguero del Moro. | VallsDiari

 

El proper dissabte 14 de gener s'agermanaran, per segon any consecutiu, el calçot de Valls amb el Botillo del Bierzo, un acte que comptarà amb la presència de la Confraria Del Real Botillo del Bierzo com a padrina i diverses denominacions d'origen i indicacions geogràfiques com a convidades .


L'agermanament entre el calçot de Valls i el Botillo del Bierzo, que tindrà lloc al restaurant El Reguero Moro, a la localitat lleonesa de Villoria d'Órbigo constarà de presentacions dels productes i degustació d'un menú anomenat Calçotada Berciana consistent en uns entrants de cecina de Lleó amb pa amb tomàquet i formatge, unes teules de calçots IGP del Valls amb salsa romesco; autèntic Botillo IGP del Bierzo, servit amb patates i col de nansa de càntir; i com a postres, crema catalana.

 

Aquest acte estarà conduit pel periodista gastronòmic Javier Pérez Andrés i hi estaran presents els presidents dels consells reguladors del Calçot de Valls i del Botillo del Bierzo


Es tracta ja del segon any en què se celebra aquest agermanament després de l'èxit del menú de la temporada anterior, quan es va dur a terme la seva primera edició. En aquesta ocasió, com a gran novetat s'han seleccionat dos productes, amb Indicació Geogràfica Protegida, assegurant així la millor qualitat possible del calçot fusionat amb la més pura essència del Bierzo.

 

Botillo del Bierzo

 

El botillo és, probablement, el producte més conegut, saborós i emblemàtic de la gastronomia berciana. El terme 'botillo', deriva del llatí botellus o botulus, traduït per salsitxa, botifarra o xoriço. En realitat, es tracta dels budells gruixuts del porc en què s'emboteixen diversos tipus de carn d'aquest animal.

 

Els ingredients bàsics del botillo són: costella de porc (mínim 65% i màxim 90%) i cua de porc (mínim 10% i màxim 20%). Segons el criteri dels fabricants se li pot afegir altres components com llengua, galtes, paleta i espinada, en un màxim del 20% del total, i no pot superar cap component d'aquesta resta la meitat d'aquest 20%. A tots els components se'ls afegeix posteriorment sal, pebre vermell i all, additius autoritzats i altres espècies naturals.Comentaris

envia el comentari