Detingudes tres persones a Vila-seca per fer l'estafa del 'tocomotxo'

Els estafadors es van aprofitar d'una dona d'edat avançada
Un punt de venda de loteria | El Món

 

Els Mossos d'Esquadra han detingut tres persones per intentar robar una anciana amb el mètode conegut com a 'tocomotxo', que troba en les persones d'avançada edat les seves víctimes més habituals. Els agents van detenir el dimecres 2 d'agost, dos homes i una dona, d'edats compreses entre 38 i 53 anys, de nacionalitat colombiana i veneçolana i veïns de Reus i Vila-seca, com a presumptes autors d'un delicte d'estafa. Els fets van transcórrer de la següent manera: al migdia, dos homes que passejaven per La Pineda, van acostar-se a una dona d'edat avançada i van demanar-li ajuda. Eren propietaris d'un bitllet premiat de loteria, però tenien problemes per cobrar-lo. Aleshores va entrar en acció una tercera dona, una còmplice, que assegurava haver escoltat la conversa i es va mostrar interessada a ajudar-los. La dona més jove va trucar aleshores a una suposada administració de loteria on una altra persona, també còmplice de l'estafa, li va confirmar que el bitllet estava premiat, però que per tal de fer efectiu el pagament, el premiat necessitava dos testimonis que aportessin d'entrada un aval econòmic, i que aquests dos testimonis a posteriori serien gratificats amb part del premi.


La víctima va poder escoltar la conversa mitjançant l'activació del mans lliures del telèfon mòbil des d'on s'havia efectuat la trucada. La dona que feia d'esquer, va oferir a la víctima que entre les dues aportessin l'aval econòmic necessari al propietari del bitllet, per tal que pogués dur a terme el cobrament del premi. La senyora va anar al seu domicili on va recollir diners i joies per aportar-les com a aval. Quan la víctima va tornar i va lliurar la seva part econòmica pactada, com a maniobra de distracció, la dona còmplice va demanar-li que anés a una farmàcia propera per comprar-li un medicament, mentre ella acabava de tancar el tracte amb el propietari del bitllet premiat. En tornar de la farmàcia, la víctima va veure que al lloc on havia deixat a la dona còmplice i al suposat home premiat, ja no hi havia ningú. Per sort, li va sobtar veure la policia al final del carrer on es trobava, i en apropar-s'hi, va veure que els agents tenien aturats a la dona, a l'home propietari del bitllet premiat i a un segon home. Dos Mossos de paisà els havien aturat perquè els havien vist actuar de forma molt sospitosa, nerviosos i molt pendents del telèfon.


En veure els Mossos, la dona d'edat avançada va acostar-se als policies i els va explicar que creia que acabava de ser víctima d'una estafa. Davant l'evidència que la víctima acabava de patir una variant de l'estafa coneguda com a 'tocomotxo', els mossos van detenir les tres persones sospitoses. A més, van recuperar els diners i joies propietat de la víctima. Els detinguts van passar el dia 3 d'agost a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Tarragona, que en va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

 

Aquesta modalitat d'estafa requereix dues o tres persones, una de les quals simula tenir alguna mancança o necessitat urgent de diners, per la qual cosa s'adreça a la possible víctima, generalment persones d'edat avançada. L'estafador intenta fer creure que té un bitllet o resguard d'algun joc d'atzar premiat i li proposa a la víctima que li canviï per una quantitat de diners molt inferior al valor del premi. Llavors entra en joc el segon estafador, que passa de casualitat pel lloc. Aquest segon es mostra molt interessat en el suposat bitllet premiat i li ofereix a la víctima comprar-lo a mitges per compartir els guanys. Si és necessari, l'acompanyen fins a una entitat bancària on pugui traure diners, o fins al seu domicili. Amb qualsevol pretext els estafadors marxen i deixen el bitllet suposadament premiat a la víctima. Quan els estafadors no tornen, la víctima s'adona de l'estafa al comprovar que el bitllet de loteria no està premiat.Comentaris

envia el comentari