Demanen compensacions per no poder recaptar l'IBI dels edificis històrics

Tarragona perd 3,5 milions d'euros anuals segons l'Ajuntament

El ple municipal de Tarragona ha aprovat per unanimitat una moció presentada pel grup municipal d'ICV-EUiA juntament amb el PSC sobre la revisió de les exempcions del pagament de l'Impost Municipal de Béns Immobles (IBI). Es dóna la circumstància que el passat 29 de maig es va rebutjar un text semblant sobre l'IBI de l'Església presentada per la CUP —aquest cop, però, no es feia referència explícita als béns parroquials i al concordat Església-Estat. En aquell moment es va explicar que s'estava acabant de redactar una proposta de consens. D'aquesta manera, l'Ajuntament reclama el retorn d'unes quantitats que podrien arribar a 3,5 milions d'euros anuals en el marc d'una iniciativa de les Ciutats Patrimoni de la Humanitat. Això, en cas que no es revisi la llei d'hisendes locals i la llei de mecenatges i fundacions.


I és que tot i el deure de municipis com Tarragona de conservar els edificis històrics així com les despeses que generen aquests estan exempts de pagar l'IBI. El consistori destina 1,3 milions d'euros en inversions en el patrimoni, mentre que també es gasta aproximadament un altre milió en el personal necessari per obrir els espais i conservar-los. Així mateix, els comptes de la corporació local també han de sufragar uns 400.000 euros en la neteja i la il·luminació específica que necessiten els béns catalogats com d'interès nacional, els quals no han de pagar el tribut de l'IBI, un fet que també repercuteix en uns 200.000 euros per als comptes de l'administració situada a la Plaça de la Font.
 

Concretament, el text reclama «elaborar un cens a Tarragona dels béns immobles rústics i urbans que estiguin subjectes a l'exempció de l'IBI» per tal d'«avaluar el cost que suposen aquestes exempcions fiscals» per a la ciutat, i es preveu «fer públic» el cens «complint amb la Llei de Protecció de Dades. L'acord insta el Congrés a modificar la Llei d'Hisendes Locals i la Llei de Mecenatge i Fundacions per «evitar exempcions injustificables de l'IBI i d'altres impostos». Finalment, demana «establir mecanismes adequats per compensar els ajuntaments» per les exempcions en vigor.
Comentaris

envia el comentari