L'Ajuntament dona l'esquena a Oppida i opta per un centre d'art a la Tabacalera

El govern ha decidit arxivar les diligències per haver ocupat el Mòdul 6
La regidora Begoña Floria, sortint de la reunió amb la plataforma, amb els membres d'Oppida a l'esquena, aquesta tarda. | Josep M. Llauradó

 

Primera reunió de l'Ajuntament de Tarragona amb la plataforma Oppida després de l'ocupació d'aquest cap de setmana i que la portaveu del govern Begoña Floria assumís les negociacions amb aquest conjunt d'entitats. Tot i que els participants de la trobada asseguren que s'ha desenvolupat amb un to cordial amb l'esperança d'arribar a acords, també han reconegut que els projectes plantejats d'una banda i de l'altra són diferents. Mentre que la plataforma vol impulsar un centre social autogestionat, el govern es limita a un centre de creació d'art. «El que tenim clar és que no volem que sigui un hotel d'entitats ni un centre cívic», ha afirmat Floria. Per contra, el portaveu d'Oppida Pedro Redondo qualifica d'«anacrònica» la idea institucional i d'«elitista» ja que ells aposten per un centre que incorpori art però també tingui «una vessant social, pedagògica i crítica».


Floria ha afirmat que estudiaran la proposta d'obertura de mires, però d'aquesta manera l'Ajuntament mostra quina és la seva posició. Una posició que inclou deixar «buit, però no abandonat» el recinte de l'antiga fàbrica de la Tabacalera fins a la segona meitat de l'any 2018 com a mínim, que és quan es començaria a treballar ja amb el nou pla funcional després d'un concurs que comportarà una despesa de 100.000 euros. Des d'Oppida assenyalen com ho han fet durant aquest darrer any que la seva idea segueix sent «recuperar el Mòdul 6 per fer-hi un centre social autogestionat». Un altre tema de debat entre govern i entitats és la convocatòria d'un concurs, i és que, segons la regidora, la plataforma demana que s'adjudiqui sense concurrència pública.

 

Arxiven les diligències

Per ordre de la regidora, les diligències obertes per la Guàrdia Urbana contra dos membres d'Oppida per presumptes delictes d'usurpació i danys han quedat arxivades i, per tant, no seguiran el seu curs legal. S'ha fet d'aquesta manera en deferència a la plataforma i per tractar-se del primer incident, però Floria els ha alertat que si no segueixen les ordenances i no demanen permisos per les seves accions tiraran endavant accions legals.


«No cal vigilància a la Tabacalera»

L'obertura del complex industrial aquest cap de setmana va permetre a molts tarragonins conèixer l'estat de conservació tant dels edificis com del jardí. En aquest sentit, després d'assegurar que els edificis «no estan abandonats, sinó que estan buits i l'estructura està controlada», preguntada per les goteres o els sostres caiguts, Floria ha respost que això no vol dir que estigui abandonat. Preguntada també per la manca de vigilància i la facilitat per entrar-hi, la regidora ha assegurat que «no cal vigilància, la Guàrdia Urbana s'hi passa de tant en tant i cada vegada que hi ha un avís hi van». Tot i les restes de vida de persones que podrien haver fet servir alguna de les naus per habitar-les, ha dit que no tenen constància que hi hagi hagut mai ningú vivint-hi.

 

Un projecte «de país»

En referència a la idea que guiarà el futur concurs de licitació del Mòdul 6, el govern municipal creu que la Tabacalera ha de ser «la gran ciutat de la cultura clàssica» i és per això que ha d'acollir generació d'indústria cultural, el Museu Nacional Arqueològic, el Museu d'Història, el centre d'interpretació de la Tabacalera, la biblioteca que ara hi ha al carrer Gasòmetre, l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica, entre d'altres. «No és un projecte d'avui per demà», ha afirmat, «és un projecte de país» i per això es neguen a posar-se presses a l'hora de reobrir-lo. «Si algú no està d'acord amb aquesta proposta és molt legítim i per això hi ha les eleccions de 2019, per presentar altres propostes», ha assegurat.Comentaris

envia el comentari