L'Ajuntament de Tarragona restaura sis elements del Seguici

La inversió, de gairebé deu mil euros, s'ha dut a terme al Lleó, la Mulassa, la Cucafereta, el Magí de les Timbales, el Ball de Turcs i Cavallets i els Nanos

 

Professó del Braç de Santa Tecla | Josep Martí.

 

Cada any per les festes patronals de la ciutat, els elements del Seguici, especialment els del bestiari, s'exposen a danys causats per les inclemències meteorològiques o caigudes accidentals durant els actes itinerants. Dues d'aquestes peces emblemàtiques de la festa —la Mulassa i el Lleó— van sofrir caigudes la passada edició de Santa Tecla. D'altra banda, el Ball de Turcs i Cavallets (1990) té malmesos els cascs i els escuts, a causa de l'ús. Les entitats afectades van contactar amb departament de Cultura de l'Ajuntament per veure com podien solucionar els desperfectes i se'ls va demanar un pressupost de restauració per cada cas. «En total enguany s'han contractat 9.587 euros, una xifra que està per sota del pressupostat i que ha servit per mantenir i millorar uns quants elements festius» afirma la consellera de Festes de l'Ajuntament de Tarragona, Begoña Floria.


El Lleó va patir una caiguda el passat 23 de setembre a l'anada a ofici de Santa Tecla, un cop contra el terra a la part esquerra del cos. Això va provocar rascades, pèrdues de volum i fissures que es van reparar. També es va netejar tota la bèstia i van pintar les zones afectades per 971 euros, IVA inclòs. A més, l'estructura actual de Lleó està feta de ferro, molt pesant, i s'ha fet malbé tot el perímetre de la peça, que és per on s'agafa l'element. Per això van decidir substituir l'estructura per una encara més lleugera i instal·lar una nova estructura perimetral per 1.376,49 euros.

 

Pel que fa a la Mulassa, la passada Santa Tecla les dues orelles es van trencar pel punt d'unió amb el cap. Es va proposar reparar la part de les orelles perdudes pel cop i el sistema de fixació, repassar i pintar les parts esmentades per 508,20 euros, amb l'IVA inclòs. A més, a causa de les obres de la Casa de la Festa, dutes a terme el passat mes de desembre, el coll i el cap de la Mulassa presenten taques de pintura blanca molt petites. També al cabell de la Mulassa. Es neteja i repassa de pintura el cap i el coll. I es fixa de nou el pèl de la Mulassa, per 501,42 euros amb l'IVA inclòs.


D'altra banda, tant els vuit cascos com els vuit escuts del Ball de Turcs i Cavallets tenien malmeses les fixacions de pell així com cops, pèrdues de la capa pictòrica, ratllades, fissures, esquerdes, etc. Es va fer una restauració integral, amb un pressupost de 2.067,76 euros, IVA inclòs.

 

A causa dels episodis meteorològics de les últimes festes i també pel seu ús aquests darrers anys, els Nanos Nous han patit un desgast. Per això, s'han restaurat íntegrament els sis caps (parelles de Nanos Pescadors, del Nàstic i dels Xiquets). Aquesta restauració ha inclòs la reparació d'elements com les ulleres del Nano del Nàstic o la pestanya del Nano Xiquet. També s'ha netejat tots els vestits tant dels Nanos Nous per 408 euros, com dels Nanos Vells per 1200 euros, amb l'IVA inclòs.

 

La Cucafera petita, per la seva banda, tenia un fort cop a la boca, així com desperfectes al cabell i a la cara. S'ha substituït el cabell i s'ha reparat la barbeta, també s'han col·locat les pestanyes (part inferior i superior) i cabells a les orelles. S'ha restaurat íntegrament el forat de la boca per 862 euros, IVA inclòs. Finalment, les sabates del Magí de les Timbales i del patge i el mosso estaven malmeses per l'ús continuat i mai s'havia fet cap inversió. Han costat 301 euros amb l'IVA inclòs.Comentaris
Sabates
300€ per dos parells de sabates... tela! Això sí que visqui la tecla i que sigui santa
0
Amant de la cultura popular
El que haurien de fer els membres de les entitats és aprendre a cuidar les figures. Que segur que ho fan, però no tothom ho valora igual.
0

envia el comentari