Els Balls de Diables del Camp i el Penedès es coordinen per «preservar» el llegat històric

Onze colles funden una nova federació, entre les que s'hi troba el Ball de Diables de Tarragona

 

Balls de Diables d'Igualada, de Sitges, de Sant Quintí de Mediona, de Vilafranca del Penedès, de Vilanova i la Geltrú, de l'Arboç, del Vendrell, de Torredembarra, de la Riera de Gaià, de Reus i de Tarragona s'han agrupat en una nova coordinadora de Balls de Diables Tradicionals de Catalunya. Es tracta d'una nova federació que substitueix l'anterior, d'entitats centenàries, per tal d'ampliar i difondre el que entenen que és l'essència d'aquest element de la cultura popular.


I és que en els darrers anys només el Camp de Tarragona i el Penedès han quedat com a espai on es conserva la manera tradicional d'enfocar aquest ball i, fins i tot, en alguns indrets s'ha perdut completament. Tot i tenir els paràmetres ja tancats, decidits entre les onze colles fundadores, del que és un ball de diables tradicional, ja tenen una vintena de peticions d'entrada d'arreu de Catalunya, unes peticions que estudiaran en un procés que es pot allargar a partir del nou protocol que estan redactant en més d'un any.

 

La intenció és «dotar de rigor històric» aquesta tradició, que no tan sols és cremar carretillades i ballar en mig d'una plaça sinó, asseguren, ha d'incloure una representació de la batalla entre el bé i el mal, fer sàtira i comptar amb vestuari i música tradicionals. La nova federació servirà també per pagar conjuntament assegurances i disposar de descomptes en pirotècnies, entre d'altres, així com tenir un contacte directe amb l'administració. La presentació s'ha fet aquest migdia a l'Ajuntament de Tarragona i, després de fer-se la foto de família, han encès diverses carretillades a la plaça de la Font, com a prèvia de l'acte que es durà a terme aquesta nit a dos quarts de deu des de la mateixa plaça fins a les Cols i el pla de la Seu.

 

Diables i autoritats s'han fet una foto de família. | Josep M. Llauradó

 
Comentaris

envia el comentari