El Caixafòrum inaugura una exposició sobre tot allò que es pot trobar al fons del mar

'Mediterrani' ofereix una visió des dels seus orígens
Imatge de l'exposició 'Mediterrani'. | Josep M. Llauradó

 

Glòria Olivé, directora de CaixaForum Tarragona i Javier Hidalgo, de l’Àrea de Investigació i Coneixement de la Fundació Bancària 'la Caixa', han presentat aquest matí a CaixaForum Tarragona l’exposició Mediterrani, el nostre mar com mai l’has vist. La mostra és molt més que una exposició sobre la vida marina. És una porta oberta a la reflexió sobre la relació dels humans amb el mar i sobre com cal actuar davant de fets objectius com la superpoblació de les costes i la limitada capacitat de renovació del Mediterrani, que l’han convertit en una zona amb uns nivells de contaminació i d’espècies en perill d’extinció dels més alts del món. Passat, present i futur d’aquest mar es donen la mà en aquesta mostra que es podrà visitar a CaixaForum Tarragona del 6 d’abril al 30 de juliol de 2017.

Imatge de l'exposició 'Mediterrani'. | Josep M. Llauradó

 

Imatge de l'exposició 'Mediterrani'. | Josep M. Llauradó

 


Pel que fa a dues de les característiques més notables de les aigües d’un mar, la temperatura i la salinitat, el Mediterrani es defineix com un mar d’aigües equilibrades, amb una temperatura regular de 20 ºC. Però d’on prové la seva aigua? Fa uns sis milions d’anys, un moviment en les plaques tectòniques va convertir el Mediterrani en un autèntic desert. De sobte, com a conseqüència d’un altre fenomen geològic, es va obrir un nou canal a través de l’estret de Gibraltar i el Mediterrani es va tornar a omplir al llarg d’un període màxim de dos anys, en la que es considera la inundació més gran de la història, gràcies a les aigües que hi revertia l’oceà Atlàntic. Les precipitacions, l’aigua dolça del mar Negre i el cabal dels rius en són les seves altres fonts.

 

Aquest període de la història geològica del Mediterrani es coneix com la crisi salina del Messinià. Observar l’evolució de la crisi salina que es forma durant una evaporació massiva d’aigua és una de les propostes que acull la mostra.

 

Imatge de l'exposició 'Mediterrani'. | Josep M. Llauradó

 


La riquesa de la biodiversitat
El Mediterrani és un dels mars amb més biodiversitat del planeta. Té 17.000 espècies descrites i conté zones d’elevada importància ecològica. Avui, però, aquesta biodiversitat està seriosament amenaçada, ja que només el 0,01 % de les seves aigües estan completament protegides.

 

El Mediterrani és la regió amb un nombre més alt d’espècies invasores del planeta; actualment n’hi ha descrites 637, cosa que suposa el 4 % de totes les que habiten en aquesta zona. A més, la temperatura de les seves aigües facilita l’aparició de nombroses plagues que afecten directament la seva l’explosió de vida.

 

La biodiversitat és un paràmetre biològic que dóna una idea de la varietat d’éssers vius presents en un ecosistema. En general, com més gran és la biodiversitat, més estables són els ecosistemes i més capacitat de recuperació tenen després d’una agressió mediambiental. Aquest fascinant ecosistema es manté en un equilibri constant i delicat que necessita les nostres petites accions per a la seva preservació. Diversos mòduls conviden els visitants a la conscienciació de la importància de la seva conservació.

 

Què ha passat amb les tonyines de Plini?
Plini el Vell (savi romà que va viure de l’any 23 al 79 de la nostra era) explica que la flota d’Alexandre el Gran, en passar a l’Àsia, va haver de col·locar els seus vaixells en formació de batalla, ja que eren tan nombroses les tonyines al Mediterrani que un vaixell aïllat no s’hi podia obrir camí. La tonyina del Mediterrani, tan abundant en altres èpoques, està sent devastada actualment per la sobrepesca a causa del seu valor en diversos mercats mundials.

 

Per la sobreexplotació, la pressió poblacional humana, la pèrdua d’hàbitats i la contaminació, avui en dia la biodiversitat i la riquesa del Mediterrani estan amenaçades. Una recerca responsable basada en la ciència, el coneixement i les necessitats de la societat aconseguirà una gestió més sostenible dels oceans i de les zones costaneres. La sobreexplotació de tota mena de recursos que el Mediterrani ha sofert en els últims decennis, unida a l’alarmant falta d’espais eficaçment protegits, ha fet que la seva biodiversitat i opulència originals hagin disminuït de manera dràstica en molt poc temps, i això compromet la sostenibilitat d’aquest mar tan delicat.

 

Cal prendre consciència general dels nombrosos perills que planen sobre un mar extraordinàriament sobreexplotat en tots els sentits, que fins fa molt poc es trobava en una situació molt més saludable que l’actual.

 

 Comentaris

envia el comentari