Puig Tàrrech cobrava sobresous de 1.000 euros per saltar-se la llei de les mútues

El director gerent d'Activa Mútua té un sou de 117.000 euros anuals | El denunciant creu que s'ha consumat un frau de 1,2 milions d'euros
Puig Tàrrech, en una imatge d'arxiu de l'operació Curatio del cas Innova. | Josep M. Llauradó

 

Anticorrupció investiga Activa Mútua per suposats pagaments irregulars i un frau a la Seguretat Social que podria arribar als 1,2 milions d'euros. Ara han sortit a la llum més documents que demostren els pagaments irregulars de l'entitat als seus directius, un fet que estaria fora de llei tenint en compte la normativa que regeix les mútues privades a l'Estat espanyol. En ser entitats sense ànim de lucre, el 80% dels beneficis han de ser retornats a la Tresoreria de la Seguretat Social i només el 20% poden ser utilitzats per la mútua. Activa Mútua, i sempre segons la denúncia, hauria fet cobraments de sobresous per part del director gerent i el subdirector general, gratificacions a familiars de directius fora de la llei de pressupostos generals, lloguers de locals sense ús, suposats serveis prestats no licitats o pagament de factures a proveïdors per serveis que podrien no haver-se prestat per reduir el percentatge de diners que s'han de retornar a la Seguretat Social. La denúncia apunta directament a directius i exdirectius de la mútua tarragonina.

 

Concretament, i segons els documents aportats pel denunciant davant de la Fiscalia, el director generet de l'entitat, Miquel Àngel Puig Tàrrech ha cobrat durant diversos mesos uns sobresous de 1.000 euros. També ho ha cobrat, segons la documentació que ha fet pública NacióDigital, el subdirector general, Ferran Plana. Aquests diners eren cobrats a més dels seus salaris, de 117.000 euros i 105.000 respectivament. Segons aquest mitjà, Activa Mútua només contestarà a les preguntes de la Fiscalia Anticorrupció i no vol fer declaracions als mitjans d'ençà de l'esclat d'aquest nou cas de corrupció a la sanitat privada. Recordem que Puig Tàrrech està acusat pel superjutge del cas Innova, Diego Álvarez de Juan, de presumptes delictes societaris, delictes de falsedat documental, delictes contra l'Administració Pública i delicte de blanqueig de capitals. Entre d'altres temes, segons el denunciant, l'empresa també falsificava factures i feia pagaments a familiars del director gerent.

 

Segons la denúncia, existeix una presumpta «gestió fraudulenta de diners de l'erari públic», així com un «enriquiment il·legal» de tipus mercantil, un fet que també es podria repetir no només en aquesta mútua sinó també en d'altres de l'Estat espanyol. La denúncia apunta que la mútua amb seu a Reus podria haver malversat i apropiat de «fins a 1,2 milions» de fons públics i que també podria haver-se «enriquit il·lícitament» amb «més de 20 milions» obligant els treballadors a fer «pràctiques de captació» no permeses per la llei 35/2014. Ara haurà de ser la Fiscalia Anticorrupció qui durant els propers mesos haurà de decidir si veu delicte arran de les proves aportades en aquesta denúncia.
Comentaris

envia el comentari