La celebració del FIMC penja d'un fil després de la detenció del seu promotor Antoni Mas

El Patronat de Turisme ha deixat de vendre temporalment entrades fins que no es trobi una empresa substituta
L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el regidor de Cultura, Josep Lluís Abella, han explicat la situació aquest dimecres. | Carlota Vendrell

 

L'Ajuntament de Cambrils ha assegurat que té la «màxima voluntat» de mantenir el Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC), però el futur de l'esdeveniment és incert després de conèixer-se el passat dimarts la detenció del seu promotor Antoni Mas, tal com va avançar delCamp.cat. El regidor de Cultura de l'Ajuntament, Josep Lluís Abella, ha explicat aquest dimecres en roda de premsa que la setmana passada l'empresari li va comunicar que tenia problemes personals de solvència econòmica que podien fer perillar el festival, sense donar-li cap més detall de la situació. Abella va comunicar la situació a l'alcaldessa i van començar a treballar per trobar una alternativa fins que ahir van saber que els Mossos d'Esquadra l'havien arrestat el passat 6 de juny per estar implicat en un frau piramidal multimilionari en la denominada operació Auriga com a presumpte autor d'un delicte d'estafa i falsedat documental.


Abella ha apuntat que la intenció és que el FIMC tiri endavant amb el mateix cartell i que treballen en aquesta línia, tot i que «no hi ha res tancat i pot ser que es faci o no». A un mes de la seva celebració, el festival penja d'un fil i perquè es realitzi el consistori necessita trobar una empresa que se'n faci càrrec sense poder canviar el model. La relació entre l'Ajuntament i el promotor només es basa en la cessió del Parc del Pinaret de manera gratuïta com a espai on realitzar el Festival Internacional de Música de Cambrils (FIMC) i, per tant, ara la dificultat rau a trobar algú que pugui aportar la quantitat íntegra de diners per pagar els grups sense comptar amb subvencions públiques i arriscar-se a assumir el risc de recuperar la inversió amb la venda d'entrades.

 

Des de l'Ajuntament també s'ha exposat que Antoni Mas no ha abandonat la direcció del FIMC per la via judicial, només ho ha fet a efectes pràctics, i ara l'escenari en què es troben és entre dues opcions: que Mas renunciï al concurs públic on només es va presentar ell i va guanyar o bé que el consistori rescindeixi el contracte amb l'aplicació de l'article 1124 del Codi Penal per trobar una altra empresa sense poder canviar cap detall de l'acord. En cas que es volguessin modificar alguns punts, el procés es dilataria i seria impossible celebrar el festival el mes vinent. Segons ha explicat el regidor de Cultura, el substitut no es trobaria amb cap trava per adjudicar-li el projecte ni tampoc pel que fa a la contractació dels artistes. El consistori també es planteja emprendre accions legals en cas que apareguin nous detalls de la investigació que perjudiquin la imatge del FIMC i del municipi.


La investigació per delictes d'estafa i falsedat documental d'Antoni Mas, que es va implicar en el FIMC a partir del 2012 i se'n va ocupar en la seva totalitat des del 2014 i durant els darrers anys, ha estat un cop dur per a l'Ajuntament de Cambrils, que considera que ha fet un gran favor al municipi sobretot en uns moments on el pressupost del qual disposaven era limitat i feia perillar el futur del festival. Pel que fa al d'enguany, el Patronat de Turisme ha deixat de vendre temporalment entrades fins que no s'esclareixi la solució i es confirmi la seva realització.

 

La detenció d'Antoni Mas

A principis del mes de juny els Mossos van tenir coneixement que el propietari d’aquestes dues empreses de promoció musical i publicitat podria està involucrat en un important frau financer de tipus piramidal. Els investigadors van poder comprovar que l’empresari s’aprofitava de la seva estructura empresarial i li oferia un alt rendiment financer a tots els seus inversors.

 

L’operativa defraudatòria consistia en el següent, segons les investigacions de la policia catalana: Mas oferia alts rendiments en interessos, molt per sobre d’altres productes financers, si els estafats invertien diners presumptament destinats a la compra d’espais publicitaris de grups i mitjans de comunicació d’àmbit estatal i la seva posterior cessió i venda a grans societats per tal que s’hi anunciessin. D’aquesta manera l’esquer era l’alt rendiment econòmic en interessos en relació amb el capital invertit a més de fer-ho sobre un producte d’aparent poc risc. El detingut simulava i falsificava les factures amb aquestes grans empreses que suposadament es volien anunciar a televisió i obtenia el capital dels inversors aportant els contractes i factures falsificades com a garantia. Mitjançant aquesta dinàmica va arribar a defraudar a grans i petits inversors fins a 200 milions d’euros. Antoni Mas, segons ha pogut saber delCamp.cat, es troba en llibertat amb càrrecs a l’espera de ser citat pel jutge que porta el cas.

 

Antoni Mas, a l'esquerra, en una imatge d'arxiu amb l'alcaldessa de Cambrils. | CambrilsDiari.cat


Comentaris

envia el comentari