Els Mossos acaben amb la banda que des de Torredembarra controlava la cocaïna de Tarragona

Desarticulats tres grups criminals que venien i distribuïen la droga a tot el territori | Els Mossos d'Esquadra han detingut 45 persones —quatre han ingressat a presó, els caps de la banda, entre ells Mustafà A. O.

 

Els Mossos d’Esquadra asseguren haver desarticulat un entramat de tres grups criminals dedicats al tràfic de cocaïna al Camp de Tarragona, instal·lats a Tarragona i a Torredembarra però que venien per tot el territori. Les investigacions que han liderat des de Grup 3 de l’Àrea d’Investigació Criminal (AIC) de la Regió Policial del Camp de Tarragona, la brigada antidroga de la policia catalana, ha permès detenir 45 persones de nacionalitat espanyola i marroquina, com a presumptes autors d’un delicte contra la salut pública i per pertinença a organització criminal. Tot i això, d’aquests detinguts només quatre, tres caps de la banda i el germà d'un ells, estan ara mateix entre reixes. Tots quatre detinguts són de nacionalitat marroquina. Tots els altres detinguts van quedar en llibertat, alguns fins i tot abans de passar a disposició judicial per un tema operatiu. Els jutjats de Tarragona no haurien pogut gestionar les declaracions de tots els detinguts. En els propers dies i mesos seran citats a declarar. Els que han estat deixats en llibertat eren els encarregats de la venda al detall, segons ha pogut saber delCamp.cat.

 

Segons ha explicat l’inspector Joan Mulet, responsable de l’AIC a Tarragona, la primera fase de la investigació es va iniciar al novembre de 2016 quan els Mossos van poder determinar que un grup organitzat s’havia instal·lat a Tarragona des d’on es dedicava a la venda de drogues, principalment cocaïna. Els investigadors van acreditar que aquest grup estaria coordinat amb dos més, un instal·lat també a Tarragona i l’altre a Torredembarra. Aquest últim, a part de dedicar-se a la venda, era l’encarregat de nodrir de drogues a l’entramat criminal. Per fer-ho setmanalment desplaçaven la droga als punts de distribució en combois de dos o tres vehicles, un dels quals portava les substàncies, i els altres feien tasques de vigilància per evitar els controls. Tot i que en un principi va ser una investigació que es va portar des de l'ABP Tarragonès, agents d'investigació bàsica, el jutge que va assumir les diligències va demanar als especialistes antidroga que seguessin estirant el cas per poder aconseguir més detinguts. Totes les investigacions neixen, segons ha pogut saber aquest mitjà, d'una entrada en un pis on hi havia cocaïna l'any 2016.

 

Agents d'Investigció dels Mossos, amb els objectes que s'han confiscat durant els escorcolls. | delCamp.cat

 

Els lliuraments de les drogues els feien en petites quantitats, uns 500 grams, així evitaven que la policia els intervingués grans volums en el cas de ser detectats i evitar penes de presó o aixecar la llebre. A més els grups es dedicaven al cultiu de marihuana per després vendre-la. Ho feien amb plantacions que havien emplaçat en diferents pisos que havien ocupat de la ciutat de Tarragona, concretament, als barris de Sant Salvador i de Torreforta. Els detinguts són els responsables dels grups, que tenien, a la vegada, mig centenar de persones sota seu que s'encarregaven de la comercialització al detall de, sobretot, cocaïna. Mulet, però, també ha explicat que les organitzacions havien diversificat el negoci també amb la venda de marihuana, haixix i èxtasi.

 

Agent dels Mossos d'Esquadra encaputxat, a Tarragona | Guillem RS

 

Mesos d'investigació explotats el 18 de maig i el 12 de juny a Tarragona i Torredembarra

 

Amb tota la investigació feta i havent aconseguit dibuixar tot l’entramat, el passat 18 de maig es va explotar la primera fase de l’operatiu amb l’objectiu de desmantellar els punts de distribució que l’organització tenia establerts a Tarragona. L’acció policial va permetre detenir 27 persones, principalment els encarregats de distribuir les drogues, i el cap d’un dels grups de Tarragona. El mateix dia es va realitzar l’entrada i escorcoll als domicilis dels detinguts al barri de Sant Salvador de Tarragona i al carrer Reial, al centre de la ciutat. En les entrades es van intervenir més de 13.000 euros en efectiu, drogues de diferents tipus, principalment cocaïna, i estris per a la venda i distribució. A més, els agents van localitzar dues plantacions de marihuana en dos pisos que l’organització havia ocupat. De tots aquests detinguts, tres van ingressar a la presó per ordre del jutge de la sala primera d’instrucció de Tarragona, qui ha tutelat totes les investigacions. 

 

Mustafa A. O., captat pels Mossos d'Esquadra durant els seguiments policials de la investigació | TarragonaDiari.cat

 

Un dels homes que es van detenir a Sant Salvador i que va ingressar a presó és ciutadà de nacionalitat marroquina que no s'esperava que fos allà en aquell moment. Mustafà A. O. era el líder del grup de Torredembarra però la nit abans de l'operació policial la seva parella l'havia fet fora de casa i va ser trobat per la policia dormint a casa d'un subordinat seu, en aquest barri de Tarragona, segons ha pogut saber delCamp.cat. Quan la policia va entrar al pis, també se'l va detenir, tot i que la intenció era poder-lo agafar en una segona fase que estava prevista pel mes de juny.

 

La darrera fase de l’operatiu es va desenvolupar el dilluns dia 12 de juny. Aquesta segona fase, que contemplava la detenció dels principals caps dels grups, va permetre detenir divuit persones més, entre les quals hi havia els dos líders que havien ocupat el lloc de qui havia estat empresonat en la primera fase a Tarragona. Entre ells, hi ha el germà de Mustafà i la seva dona, que l'havia fet fora de casa al mes de maig. També es van realitzar entrades i escorcolls als domicilis dels detinguts a Tarragona, Creixell i Torredembarra, i al restaurant Fabiola, al passeig marítim de Torredembarra, que servia a l'organització per blanquejar els diners guanyats en la venda de la droga. Aquesta vegada els policies van decomissar més de 15.000 euros en metàl·lic, 4,5 kg d'haixix i altres substàncies en petites quantitats, com uns 100 grams de cocaïna.

 

Això indicava als investigadors que l’organització pràcticament va quedar desmantellada amb la primera intervenció. Segons ha pogut saber delCamp.cat, tot i que el germà del detingut a Tarragona i la seva parella havien intentat tornar a organitzar la xarxa de distribució, no se n'havien sortit. Tenien la manera de rebre la cocaïna a Torredembarra però els Mossos d'Esquadra havien desmantellat tota la xarxa de persones que els servien per col·locar la droga al detall. L'inspector Mulet ha assegurat que amb les detencions s'han pogut desmantellar aquests tres grups criminals però que evidentment no s'ha fet net del tràfic de droga al Camp de Tarragona. Arran d'aquestes investigacions encara es podrien produir més detencions i encara queda per esbrinar com s'ho feia l'organització per fer arribar fins a Torredembarra la cocaïna, si era per medi terrestre o per via marítima.

 

Els Mossos s'enduen una persona detinguda a la plaça de Catalunya de Torredembarra. | Guillem RS

 

Dels 45 detinguts: 4 persones a presó i els altres ja són al carrer

 

De les dues fases d’aquesta operació només quatre persones han ingressat a presó. Per davant del jutge també hi han passat altres tretze persones que han quedat en llibertat amb càrrecs. La resta de detinguts estant pendents que el jutge els citi a declarar. Els Mossos d’Esquadra els van deixar en llibertat abans de declarar davant del jutge per un tema operatiu, segons ha pogut saber delCamp.cat. No podien passar a disposició judicial tots els detinguts al mateix dia. Durant els propers dies i setmanes el jutge que porta el cas els anirà citant per anar instruint la causa.

 

La majoria de detinguts són de nacionalitat espanyola i marroquina —els quatre empresonats són de nacionalitat marroquina— i entre ells destaca el propietari del bar Fabiola, escorcollat per la policia aquest dilluns en el marc de l'explotació de la investigació a Torredembarra. Segons els investigadors, aquest home, de nacionalitat espanyola, era l'encarregat de blanquejar els diners. Segons ha pogut saber aquest mitjà, ja havia estat detingut anteriorment en una operació antidroga a les Borges del Camp fa anys.

 

Un agent dels Mossos sortit del bar que s'ha escorcollat a Torredembarra. | delCamp.cat

Imatges en vídeo de l'operatiu de Torredembarra, on es va detenir la dona del cap de la banda:

 

Imatges en vídeo de l'operatiu a Sant Salvador, on es va detenir el cap de la banda de Torredembarra:
Comentaris

envia el comentari