L'Obra Social 'la Caixa' acompanya 700 tarragonins amb malalties avançades en vuit anys

L'EAP de Tarragona actua al Pius Hospital de Valls, a l'Hospital Joan XXIII, al Centre Sociosanitari Francolí, i a sis unitats de suport domiciliari
Un total de 700 malalts han rebut atenció psicosocial. | Cedida

 

Després d'una trajectòria de vuit anys, l'Obra Social 'la Caixa', a través del seu Programa per a l'Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades ha acompanyat 700 tarragonins i els seus familiars durant els seus últims anys de vida. El programa, que ja s'implementa a 123 hospitals a tot l'Estat i a 130 unitats de suport domiciliari, a través de 42 Equips d'Atenció Psicosocial (EAPS) formats per psicòlegs, treballadors socials, infermers, metges, agents pastorals i voluntaris; es desenvolupa a Tarragona a través d'un EAP de la Fundació Vilaniu que actua al Pius Hospital de Valls, a l'Hospital Joan XXIII, al Centre Sociosanitari Francolí, i a sis unitats de suport domiciliari.


Amb aquest programa, emmarcat en l'Estratègia de Cures Pal·liatives del Sistema Nacional de Salut, l'entitat vol completar el model actual d'atenció a persones amb malalties avançades amb la finalitat d'assolir una atenció integral que tingui en compte els aspectes psicosocials: tant el suport social, emocional i espiritual al pacient i als seus familiars, com l'atenció al dol, el suport a professionals de cures pal·liatives i l'acompanyament a càrrec de voluntaris.

 

Les dimensions que milloren en el pacient són la psicològica, la social i l'espiritual. La primera avaluació científica feta el 2014 conclou que l'atenció psicosocial que ofereix el programa, i que inclou aquestes tres dimensions, respon a les necessitats i millora en un 90% els símptomes que provoca la malaltia i que perjudiquen l'estat anímic i psicològic dels malalts atesos. L'estudi conclou que el 92% de les persones que estan malaltes qualifiquen d'excel·lent o molt bona l'atenció rebuda, i prop del 90% asseguren que han pogut resoldre temes difícils (la major part, de comunicació i de relació amb la família i el seu entorn) gràcies a aquest suport.
Comentaris

envia el comentari