La indústria del Camp de Tarragona, la segona més contaminant de Catalunya

L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic publica les dades d'emissió de CO2 per demarcacions
Indústries de Tarragona. | TarragonaDiari.cat

 

L'Oficina Catalana del Canvi Climàtic ha fet públiques les dades d'emissions de gasos amb efecte hivernacle (GEH) de l'any 2014 a Catalunya. És la primera vegada, però, que l'estudi inclou dades segregades per demarcacions. Al llarg del 2014, Catalunya va emetre 43.690 milions de tones de CO2. D'aquest total, Barcelona és la responsable del 57,3%, seguida per Tarragona amb un 22,1%, Girona amb un 10,3% i Lleida amb un 10,2%.


L'estudi s'ha realitzat a partir de les instruccions del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) amb les dades facilitades pel Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient dels anys 2005, 2010, 2011, 1012, 2013 i 2014. Cal destacar que l'inventari recull dades exclusivament de les emissions que genera la producció del territori segons el sector econòmic, per tant, no contempla la contaminació generada fora d'aquella zona (encara que sigui imprescindible per abastir aquella producció). De manera simplificada, «l'estudi es fa des del punt de vista de la producció i no del consum»

 

El document diferencia també l'origen de les emissions. En el cas de Barcelona i Tarragona, les activitats més contaminants són la indústria i l'energia. En canvi, Girona i Lleida presenten nivells més alts d'emissió en sectors com l'agricultura i el transport. Des d'una mirada global, les emissions totals de Catalunya van disminuir durant els anys més durs de la crisi (2011, 2012 i 2013), però l'any 2014 mostra l'inici d'un augment progressiu, a causa de la reactivació econòmica del territori.


Davant les dades de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic, Òscar Saladié, director de la càtedra Dow/URV de Desenvolupament Sostenible, recalca que «s'ha d'esperar per conèixer el comportament de cara als pròxims anys». Actualment, diverses empreses catalanes estan obligades a rebaixar els seus nivells d'emissió i d'altres han adoptat el compromís voluntari de fer-ho.

 

Cal aconseguir que no s'associï el creixement de les empreses amb produir alts nivells de gasos contaminants. Per això, és important potenciar alternatives com les energies renovables. En aquest sentit, a Catalunya s'està tramitant una llei «pionera a Europa», segons la directora de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Mercè Rius. La futura llei del canvi climàtic (LC3) pretén assolir «una societat competitiva, innovadora i sostenible, amb baixes emissions de carboni i millor adaptada als impactes del canvi climàtic».Comentaris

envia el comentari