Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre suspenen en matèria de reciclatge

Els tarragonins generen un quilo i mig de brossa al dia, aproximadament
Illa de contenidors a Tarragona. | tarragona.cat

 

Tarragona suspèn en matèria de reciclatge. Segons el darrer balanç de l'Agència de Residus de Catalunya, corresponent a l'any 2015, el Camp de Tarragona genera més residus i recicla menys en comparació a l'any anterior. El reciclatge va arribar a caure un 2,5% en el conjunt de les sis comarques tarragonines on l'any passat es van generar 343.594 tones de residus —un 0,57% més que l'any 2014. Des de l'Agència s'atribueix aquesta dinàmica al turisme de sol i platja de les comarques costaneres. Al Camp de Tarragona es produeixen per càpita 1,54 quilos per habitant i dia, molt per sobre de la mitjana catalana —que és d'1,35 kg/hab/dia. La comarca que més residus genera per càpita és el Baix Penedès. A les Terres de l'Ebre el balanç tampoc és positiu, si bé la disminució en la separació de residus no és tan accentuada —a baixat en 3 dècimes. El municipi que millor fa els deures en reciclatge al Camp és Bellmunt del Priorat, i a l'Ebre, Miravet.

  

 

 


La disparitat que existeix entre les comarques a l'hora de separar els seus residus és una altra de les singularitats d'aquest territori que conformen les deu comarques del Camp i l'Ebre. Al Camp, per exemple, comarques com el Priorat o la Conca de Barberà despunten de forma exemplar, mentre que d'altres, com el Baix Penedès, els queda molt camí per recórrer. 

 

El director de l'Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost, ho atribueix a la voluntat i implicació de cada municipi per fer bé els deures i destinar, des de fa temps, recursos econòmics en accions com ara els educadors ambientals. «Podem fer campanyes nacionals, però la clau és la proximitat», ha insistit Tost, que aquest dilluns ha presentat a la Delegació del Govern a Tarragona les principals conclusions de l'informe del 2015 sobre els residus municipis al Camp i l'Ebre.


Més residus, menys reciclatge

La separació de residus en els dos territoris baixa respecte el 2014. Pel que fa a la recollida selectiva neta, que mesura els residus separats un cop descomptats els impropis, el percentatge s'ha situat en el 27,78% — la mitjana a Catalunya és del 30%. D'altra banda, quatre comarques superen la mitja catalana: el Priorat, la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Baix Camp.

 

A les Terres de l'Ebre, la recollida selectiva neta ha estat del 34,29%. En aquest territori durant el 2015 es van recollir unes 88.000 tones de residus municipals, un 0,95% més que l'any anterior. Així, la recollida per càpita, amb un 1,32 kg/hab/dia, se situa lleugerament per sota de la mitjana catalana. La comarca que més recicla és la Terra Alta, i la que menys, el Baix Ebre.Comentaris

envia el comentari