A la demarcació de Tarragona es detecten uns 700 casos nous de càncer de còlon a l'any

La Lliga Contra el Càncer busca conscienciar sobre la importància de participar en el programa de detecció precoç
Imatge d'arxiu d'una colonoscòpia. | Cedida

 

L'any 2015, el Camp de Tarragona va afegir-se al Programa de Detecció Precoç de Càncer de Còlon i Recte —la Regió Sanitària de Terres de l'Ebre ho va fer el 2012. Adreçat a tots els homes i dones de 50 a 69 anys, consisteix a fer-se, cada dos anys, una senzilla prova a casa per detectar si les deposicions contenen petites quantitats de sang que no es veuen a simple vista. Les persones que poden afegir-se reben a casa una carta d'invitació que els convida a participar-hi i recollir el quit als centres d'atenció primària.

 

Actualment, el programa ja està en desplegament en primera volta a les comarques del Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat i Tarragonès, i es troba ja en segona volta a la comarca de l'Alt Camp. Baix Penedès resta pendent d'inici de primera volta en les setmanes que vénen. A efectes pràctics, cada volta significa enviar les cartes a tota la població en la franja d'edat. Dos anys després, torna a comerçar la segona volta i així, periòdicament.

 

Des de l'inici del Programa al Camp de Tarragona, s'han convidat gairebé 45.000 persones, de les quals ja s'hi han sumat més de 15.000. Les proves realitzades pels participants han estat positives en més de 1.000 casos. Davant la positivitat de la prova, els especialistes proposen a la persona que es realitzi una colonoscòpia per concretar l'origen del sagnat. Després d'haver-la fet, s'han detectat més de 80 casos de càncer, en la seva gran majoria en estadi precoç, fet que ha permès un tractament menys agressiu per a l'afectat i un pronòstic molt més favorable.

 

Concretament a Reus, aquest divendres, 9 de juny, més d'un centenar de voluntaris de la Lliga Contra el Càncer estan recollint fons per destinar-los a aquest programa. S'estima que durant el 2017 es detectaran entre 110 i 120 casos de càncer de còlon a la capital del Baix Camp. Aquest tipus de càncer és el més incident en els dos sexes i, de fet, es creu que a la demarcació de Tarragona se'n detecten uns 700 casos nous a l'any i que aquesta xifra va en augment. Tot i això, no és el que genera més mortalitat: més del 55% dels homes i el 60% de les dones sobreviuen més de 5 anys després del diagnòstic, sempre que la detecció sigui a l'estadi 1. És per aquest mateix motiu que lluiten des de la Lliga Contra el Càncer, per conscienciar sobre la importància de la detecció precoç.
Comentaris

envia el comentari