Un dels ocupes de Joan Coromines té ordres d'allunyament a altres barris de Reus i antecedents per ocupar i «revendre» els pisos

Els Mossos d'Esquadra l'investiguen per si és qui ha obert els pisos del bloc ocupat il·legalment al centre de Reus | La policia investiga la possible màfia que s'ha apoderat dels blocs del carrer Joan Coromines
Els Mossos d'Esquadra entrant en un dels edificis ocupats del carrer de Joan Coromines. | Guillem RS

 

El conflicte veïnal que ha encetat un grup de famílies gitanes al carrer de Joan Coromines de Reus, després de l'ocupació il·legal i d'haver-se posat tots els veïns en contra, encara està lluny d'acabar-se. Si ahir era el grup municipal de la CUP qui avalava l'ocupació per «la falta d'acció del govern municipal» i avui, 11 d'agost, els operaris d'Endesa i d'Aigües de Reus tornaven a irrompre als pisos per tallar, per quarta vegada, els subministraments, aquesta tarda s'ha conegut, i segons ha pogut saber ReusDiari.cat, que les investigacions dels Mossos per esbrinar qui hi ha darrere dels ocupes segueixen en marxa. Les diligències estan judicialitzades i cal que encara avancin, però fonts properes a la investigació han explicat que no s'han aturat i que la intenció de la policia catalana és esbrinar qui hi ha darrere de la màfia que obre, prepara i «revèn» pisos ocupats a altres famílies gitanes o a altres persones. No és el primer cop que passa a Reus, ja han passat en altres barris de la ciutat com el Gaudí, on també es va necessitar la presència policial.

 

Un dels ocupes d'aquests blocs, i segons ha pogut saber ReusDiari.cat, és un conegut dels Mossos d'Esquadra. Té diversos antecedents per robatoris amb força, agressions i amenaces i també, concretament, pel mateix que ara ha passat al carrer de Joan Coromines. Un d'ells té dues ordres d'allunyament del carrer de Roger de Belfort i del barri Gaudí on, segons es va demostrar judicialment, havia ocupat diversos pisos i a posteriori els havia «cedit» a altres persones, alguns cops, cobrant una quantitat de diners. Ens d'altres investigacions policials els Mossos d'Esquadra van poder vincular un dels ocupes amb aquestes pràctiques i fins i tot es van poder practicar detencions. Tot i que la policia catalana va darrere d'un d'aquests ocupes, ara per ara, encara no s'ha pogut demostrar que hagi fet el mateix als tres blocs d'aquest carrer, ara convertit en mediàtic, de la ciutat de Reus. L'home aquest matí durant el tall de llums ha estat vist pels agents dels Mossos que porten les investigacions.

 

Un agent de la Guàrdia Urbana amb els cables recuperats del bloc de pisos ocupats. | Guillem RS

 

Avui la Guàrdia Urbana ha recuperat diverses eines que s'han fet servir per punxar la llum i l'aigua dels blocs ocupats, que també s'han entregat al jutge de guàrdia que porta les diligències de les ocupacions il·legals dels blocs de Joan Coromines. I segons ha pogut saber ReusDiari.cat, els agents dels Mossos d'Esquadra han pres empremtes dactilars de les zones que havien estat manipulades pels ocupes per poder saber qui són els responsables de, en primer lloc, trencar el precinte, i també punxar la llum i l'aigua. Agents de la Unitat de Seguretat Ciutadana han fet una inspecció ocular a la zona, han pres imatges i han recollit empremtes digitals a l'espera de poder-les relacionar amb altres persones amb antecedents i poder llegir caps i finalment aclarir qui hi ha darrere de la màfia que s'ha apoderat del carrer de Joan Coromines.

 

Avui, 11 d'agost, quan la policia ha entrat al carrer de Joan Coromines alguns veïns els han rebut amb insults i crits des del balcó. Acompanyaven a operaris d'Endesa i d'Aigües de Reus per fer els talls dels subministraments i fer una valoració dels danys. Han pogut entrar al bloc número 4, on hi ha una propietària que ha obert la porta, però els hi ha sigut impossible accedir al bloc número 6, completament ocupat. No els hi han volgut obrir la porta i fins i tot han parapetat una planxa de ferro a la porta per evitar l'entrada de la policia i dels operaris. Per accedir-hi, però, caldrà ara una ordre judicial o fer-ho per la força si la policia té la certesa que a l'interior si està cometent un delicte; frau de fluid elèctric ja és un delicte recollit al Codi Penal però avui la policia no ha volgut tensar més la situació. Els Mossos d'Esquadra han desplegat diverses patrulles uniformades i tenien, a la zona, una furgoneta d'agents antiavalots per si calia actuar.

 

Una bossa amb eines que la Guàrdia Urbana de Reus ha entregat al jutge que porta el cas. | Guillem RS

 

Una pràctica que es repeteix en diversos municipis del país

 

Fonts consultades per ReusDiari.cat expliquen que aquesta pràctica delictiva s'està repetint en diversos punts del país, aprofitant construccions de nova promoció que han quedat en mans dels bancs i que no s'han acabat omplint. Diverses màfies, no sempre controlades per gitanos, han aconseguit el control de diversos blocs de pisos que els lloguen o «venen». Se n'encarreguen de la vigilància, d'obrir els pisos i de controlar el bloc. En alguns llocs, fins i tot, la màfia extorsiona als nous inquilins per rebre més diners a canvi de poder seguir vivint al pis o als propietaris legítims per evitar denúncies.

 

Els Mossos d'Esquadra van desallotjar per ordre judicial un pis que estava amb, exactament, la mateixa situació que aquest bloc de pisos de Reus. Va ser a Sant Antoni de Calonge, al Baix Empordà. El pis feia més de dos anys que estava ocupat i una màfia venia les claus dels pisos de manera il·legal per uns 500 euros. Després de molta batalla judicial, els Mossos d'Esquadra, amb agents antidisturbis, van buidar els 34 habitatges ocupats dels 54 que té el bloc. En aquest cas els Mossos van detenir a tres persones per aquesta venda il·legal de claus però igualment el pis va seguir ocupat durant dos anys. Després del desallotjament, que es va fer el mes de juny, els propietaris dels pisos buits van tapiar les entrades al pis per evitar noves ocupacions.
Comentaris
Edgar
Señors, de CUP la están cagan, que esperen tindre mes vots dons me semble que yo no els votaré I com yo mols mes, si tan de acord están dels posen a casa seva o que la marina els pose als imbobles, algu u te que dir.
0
Joan
En la cara se están riendo
0
Més indignat
De totes maneres que la CUP els segueixi donant suport i quedin encara més en evidència, a veure si d'una vegada desaparèixen com a formació tocacollons
0
Pere
Encara hi ha algú que creu per són famílies en risc d'exclusió social? Són el que són ... una màfia. CUP us heu retratat. No espereu cap vot de la gent d'aquest barri
0
el_nen de reus
Ja no fan acte de presència els de la CUP i les seves compinches, aquests farsants, manipuladors de premsa i de les administracions pública. No sóc franquista i odi les dictadures, però si Franco manés només una setmana i després que ho enterrin una altra vegada, aquesta gent de la CUP, ARRAN, ERC, ANC, els polítics, empresaris i banquers corruptes creuarien les fronteres com a rates, ja es veuria qui estima a Espanya o a Catalunya. No tots els catalans som independentitas.
0
Aii CUP
I el regidor skin de la CUP fent-se la foto amb ell... quina relliscada, per anar a fer el populista pels barris. Per cert als nens macos de la CUP pel barri Gaudí poc els hem vist i de pisos com aquests n'hi ha uns quants, alguns revenuts pels mateixos... en fi demagògia i populisme de partit petit
0

envia el comentari