La comunitat musulmana acosta el Ramadà als reusencs

La Mesquita As-sunnah ha celebrat, per primera vegada, el trencament del dejuni al carrers de la ciutat

 

Els musulmans celebren l'iftar, o el trencament de dejuni, durant tot el mes de Ramadà. En moltes localitats i països d'arreu d'Europa, la comunitat islàmica celebra un d'aquests sopars en companyia d'amics i familiars i així ho ha volgut fer, per primera vegada, la Mesquita As-sunnah. El col·lectiu reusenc ha sortit als carrers de Reus per viure aquest moment amb ciutadans, entitats i polítics amb la intenció de donar-se a conèixer. Unes 70 persones van acostar-se el vespre d'aquest dijous, 15 de juny, fins a la plaça Abat Oliva per compartir taula i escoltar els parlaments del portaveu de la Mesquita, Mohamed Said, del cònsol del Marroc, Abdelaziz Jatim, del director general d'Afers Religiosos del Govern, Enric Vendrell, i de la regidora de Benestar Social, Montserrat Vilella.


«Volem fer partícip la ciutat, que coneguin una mica més aquesta part del Ramadà bastant desconeguda», explicava Said. Ell mateix insistia que «conviure i descobrir noves cultures i tradicions sempre és bo». De fet, preguntat sobre la polèmica que ha despertat l'acte, el portaveu lamentava que «el Nadal sí que se celebra als carrers i ningú mai ha dit res, tenim dret a celebrar la nostra religió sempre respectant tothom». No obstant això, deia que «és la primera vegada que organitzem aquest acte i no sabíem massa el procediment. En el moment en què hem rebut el vistiplau de l'Ajuntament, hem començat a convidar les associacions, entre elles Horts de Miró, abans no hi podíem parlar perquè no sabíem si tindríem permís. Ja els hi hem demanat disculpes, no volem cap conflicte, al contrari, busquem participar, obrir-nos i ajudar en el que puguem».

 

El sopar també va assistir el director general d'Afers Religiosos del Govern, Enric Vendrell. «És un dia important per Reus perquè en el mes de Ramadà hi ha costum de fer un dels àpats acompanyat d'amics i veïns, és una pràctica estesa arreu d'Europa i a la capital del Baix Camp és la primera que es fa. Crec que cal ser-hi, aquest país necessita que totes les comunitats religioses siguin obertes a la ciutadania, no ens convé centres de cultes tancades en elles mateixes que ningú sàpiga què s'hi fa», deia Vendrell. Ell insistia que hi ha més de 500.000 musulmans catalans i que s'ha de viure la seva cultura «amb normalitat». Després dels parlaments, la setantena de persones que s'havien sumat al sopar de la Mesquita As-sunnah, van compartir-lo. Podeu veure la galeria d'imatges de ReusDiari.cat en aquest enllaç.

 

L'acte va tenir lloc a la plaça Abat Oliva. | Carla BergadàComentaris
Carolina
El barrio de espaldas a este acto, el toribio cerrado, que embusteros sois, vivo en el barrio y solo habia moros y socialistas y el ayuntamiento y sus vasallos.
0
Enric
Bon sopar Iftar a la fresca. Una costum, la del sopar a la fresca, molt mediterrània!
0

envia el comentari