Reus, capital dels Balls de Diables tradicionals

Un total d'onze balls participaran en una trobada el dia 3 de juny a la ciutat
Roger de la Cruz i la regidora Montse Caelles. | Carla Bergadà

 

Amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana, Reus acollirà la primera trobada de la nova coordinadora de Balls de Diables tradicionals, després que es presentés públicament el passat mes d'abril. Serà el 3 de juny quan un total d'onze grups d'arreu de Catalunya es concentraran a la ciutat. Els actes començaran a dos quarts de sis de la tarda amb una rebuda i continuaran una hora més tard amb l'anada a plaça —des de la plaça de la Llibertat, baixant pels carrers de Llovera i Monterols fins a la del Mercadal. 


A les set del vespre, es podran veure tres balls parlats davant de l'ajuntament —el de Sant Quintí, de l'Arboç i Ball de Sant Miquel i el d'Igualada. Finalment, a dos quarts de nou de la nit, començaran una cercavila que recorrerà, des de la plaça de Catalunya, el raval de Santa Anna, carrer del Vidre i la plaça del Mercadal. Serà just en aquest punt on tindrà lloc l'encesa de lluïment.

 

Els participants en la trobada seran els Balls de Diables més històrics del país: Ball de Sant Miquel i els Diables d'Igualada, Ball de Diables de Sant Quintí, Ball de Diables de Sitges Colla Vella, Ball de Diables de Vilanova i la Geltrú, Ball de Diables de Vilafranca, Ball de Diables de l'Arboç, Ball de Diables del Vendrell, Ball de Diables de Torredembarra, Ball de Sant Miquel i Diables de la Riera, Ball de Diables de Tarragona i Ball de Diables de Reus.

 

Imatge d'un dels balls que participarà a la trobada. | Ilde Cuesta.

Imatge d'una carretillada del Ball de Diables de Reus | Marta Bros

 Comentaris
Vergonyós que es faci una trobada de diables tradicionals i no es convidin als diables més antics del territori i amb més continuïtat: els de les Borges del Camp!
0
Joaquim
No és tant sols la història lo que fa que siguis tradicional, és veritat que els diables de les borges són els que tenen més continuitat però també són els que han devaluat més el model tradicional del baix camp en la manera d'actuar, així que t'invito a que vinguis i comparis
0

envia el comentari