Ulldemolins, la vila del Priorat on el silenci impressiona per la seva bellesa

Situat a la zona nord del Priorat, Ulldemolins és un dels municipis amb més encant i un entorn que treu la respiració
Panormàmica d'Ulldemolins. | Josep Martí

 

Sovint quedem impressionats per imatges que veiem d'espectaculars paisatges a les xarxes socials, Instagram, a la televisió, etc., i creiem que hem d'anar molt lluny per viure'ls en directe, però no, al nostre territori hi tenim autèntiques joies i zones singulars i úniques capaces de deixar-nos bocabadats, com podeu veure en aquestes imatges. Un d'aquests indrets és la coneguda com la Vall del Silenci, on s'hi troba Ulldemolins, a la zona nord del Priorat i que «manté molt vives les seves arrels i tradicions» segons ens explica la seva alcaldessa, Misericòrdia Montlleó. Situat enmig de dues zones privilegiades d'escalada (entre Siurana i Margalef), envoltat d'ermites plenes d'història, rodejat per dos rius que units formen el riu Montsant, i amb una cultura gastronòmica molt rica, Ulldemolins és un municipi que enamora tothom qui el visita i sobretot sempre té un racó nou per descobrir. Denominat la Vall del Silenci, un cop hi poseu els peus enteneu el perquè d'aquest nom i, de fet, no és casualitat la intensa tradició eremítica als seus voltants, i és que la pau i la tranquil·litat que es respira en aquest punt del Priorat ha captivat els seus visitants i habitants des de fa segles, també per això a pocs quilòmetres es poden visitar els icònics monestirs de Poblet, Santes Creus i Vallbona de les Monges.

 

El Portal del Roser és l'únic que queda dels accessos originals al poble. | Laia Solanellas

 

Montlleó també destaca que Ulldemolins és un municipi totalment preparat per rebre tota tipologia de visitants i turistes: famílies, esportistes, persones que busquin autenticitat i tranquil·litat, aquells que volen gaudir de la gastronomia, els aficionats a caminar per rutes fàcils o més complicades... «Hi ha espai per a tothom», assegura la seva alcaldessa, ja que compta amb diversos equipaments per pernoctar-hi, com la Fonda Toldrà o el Càmping Montsant Park, així com establiments de restauració, entre d'altres. De fet Ulldemolins ja rep un alt nombre de visitants durant l'any gràcies a l'atractiu del Parc Natural del Montsant, la joia del Priorat i del Camp de Tarragona amb una orografia que treu la respiració. Des de la Vall del Silenci es poden fer diverses rutes de diferents graus, com per exemple la ruta d'Ulldemolins a l'ermita de Sant Bartomeu en la qual podreu descobrir a més de les ermites la Font de la Gleva o les Cadolles Fondes (uns punts de bellesa extraordinària); l'espectacular Camí de Congost, que va d'Ulldemolins a Margalef, tot recorrent punts força aïllats plens de llegendes i d'una bellesa singular; la ruta d'Ulldemolins a Montsant pel congost de Fraguerau i els Ventadors, grau del Llop i l'ermita de Sant Antoni; o la ruta per les Obagues, que va d'Ulldemolins a Albarca tot passant per Fontalba, l'impressionant afluent del riu Montsant, entre altres indrets. De fet podeu consultar totes les rutes que es poden fer des d'Ulldemolins així com els traçats visitant la seva pàgina web, i és que el municipi destaca per l'estima al seu entorn.

 

Misericòrdia Montlleó, alcaldessa d'Ulldemolins. | Laia Solanellas

 

El patrimoni arquitectònic d'Ulldemolins també és un dels seus grans atractius, sobretot pel que fa a la seva tradició eremítica. Dins les seves contrades es poden visitar l'ermita de Sant Bartomeu, que és un dels exemplars de romànic més ben conservats a tot el Priorat i data del segle XII; l'ermita de Sant Antoni Santa Bàrbara, ubicada al peu del Montsant; i l'ermita de Santa Magdalena, coneguda també com la 'Catedral de Montsant' per les seves grans dimensions. També cal destacar l'església parroquial de Sant Jaume, patró de la població i que està situada dins el municipi, ja que aquesta és d'estil renaixentista construïda a les acaballes del segle XVI i és l'únic monument sencer acabat d'aquest estil, una característica que li ha valgut esdevenir Monument Històric Artístic. Aquesta església va ser projectada per l'arquitecte Mossèn Joan Amigó, el qual enguany es compleixen 500 anys del seu naixement al municipi i estan previstos diversos actes per commemorar-ho. Finalment una altra joia arquitectònica d'Ulldemolins és el santuari de la Mare de Déu del Loreto, ubicat a la part alta del municipi, i que destaca per la seva façana esgrafiada i el seu interior amb pintures d'estil bizantí. Altres punts d'interès són el Portal del Roser, que és l'únic dels portals de la vila que es conserva; els diversos rentadors que encara hi queden o la Font de la Vila.

 

L'ermita del Loreto és una de les singularitats del municipi. | Laia Solanellas

 

En gastronomia, Ulldemolins hi té molt a dir. Amb terres de conreu a cavall entre el Priorat i les Garrigues, té molta tradició de producció oleícola, i de fet la seva cooperativa va ser la primera a produir oli ecològic. Pel que fa al vi, l'Agrícola d'Ulldemolins va presentar fa pocs anys els 'Vins del Silenci' elaborats amb varietats de raïm autòctones, i el primer vi d'aquesta nova línia duu per nom 'Sssssshhhhhh Ulldemolins', en honor a la denominació de la zona. També és molt coneguda la truita d'espinacs amb suc, el seu plat estrella i sobre el qual se celebra una diada gastronòmica al municipi que congrega centenars de visitants a principis de març. De fet aquesta va ser una de les primeres cinc diades gastronòmiques que es van crear a Catalunya, i el plat vol simbolitzar la tradició pagesa de la vila. A la truita d'espinacs amb suc antigament sempre l'acompanyava el pa de monyo o de tinyol, un panet artesanal que té com a característica una tirallonga recargolada en forma de monyo al damunt, i que de gust és una mica més dolç i té la molla més tendra. Les orelletes són el dolç per excel·lència d'Ulldemolins, una pasta rodona i fina que es trenca fàcilment, ensucrada pel damunt, i que s'elaborava a les cases per oferir a tots els convidats. Els bunyols de vent o el braç de gitano també són molt típics del municipi. 

 

No perdeu l'oportunitat de descobrir aquesta joia del Priorat amb el seu espectacular entorn, digne dels escenaris més bells que hi ha al món. Si voleu també podeu aprofitar per visitar-lo durant alguna de les seves festivitats, com Sant Jordi a l'ermita de la Mare de Déu del Montsant; al juny a l'aplec a l'ermita de Sant Antoni; al juliol a la de Santa Magdalena; a l'agost amb el tradicional aplec a Sant Bartomeu; durant les festes d'agost al voltant del dia 15; a l'11 de setembre per la Diada Nacional de Catalunya o durant la seva festa major; a l'octubre amb l'homenatge a la pagesia que es fa per Sant Galderic o a la festa de la Mare de Déu del Roser; o al mes de desembre amb la Mare de Déu del Loreto. Podeu trobar més informació sobre Ulldemolins visitant la seva pàgina web o fent-vos seguidors del seu perfil de Facebook

 

Des d'Ulldemolins es poden fer diverses rutes amb uns escenaris espectaculars. | Laia SolanellasComentaris
Ramon
El mossèn que va projectar l'església d'Ulldemolins fou Jaume (i no Joan ) Amigó, i el 500 anys del seu naixement es produirà el 26 de setembre del 2018 i no enguany com dieu.
0

envia el comentari