Ulldemolins celebra l'Any Amigó per ajudar a entendre l'arribada del Renaixement a Catalunya

La celebració oferirà dos actes: una taula rodona i un concert enfocats a commemorar el llegat de l'eclesiàstic i arquitecte renaixentista, Jaume Amigó
L'esgléisa de Sant Jaume és una de les millors i més completes obres del Renaixement a Catalunya. | Laia Solanellas

 

L'Ajuntament d'Ulldemolins ha organitzat un programa cultural per al 25 de juliol sota el nom d'Any Amigó per donar a conèixer la transcendència de Jaume Amigó, una figura cabdal per entendre el Renaixement a Catalunya. L'acte pretén fer un viatge de 500 anys enrere per redescobrir com van arribar a Catalunya les idees d'Itàlia i la nova concepció del món que edificava una època pròspera i culta al llarg dels segles XVI i XVII. 


La celebració oferirà pensament, arquitectura, música, gastronomia, i cultura sacra i popular a través de dos actes. El primer consistirà en una taula rodona, que tindrà lloc a les sis de la tarda al Centre Cívic de la població, el qual serà presidit per Misericòrdia Montelló, alcaldessa del municipi, i on assistiran figures tan importants com Joan Roig i Montserrat, rector d'Ulldemolins i estudiós de la vida i llegat d'Amigó; Xavier Climent, arquitecte i restaurador de l'església de Sant Jaume; Sofia Mata de la Cruz, doctora en història i docent de la URV; i, finalment, Elisenda Trilla, directora de Produccions Saurines que presentarà un petit audiovisual amb Amigó com a protagonista. Més tard, hi haurà un petit refrigeri i una visita guiada per l'església.

 

El segon acte serà a les vuit del vespre a l'església de Sant Jaume. Es tracta d'un concert que oferirà la Cobla Alta del Llemosí, un grup de sis músics del Camp de Tarragona, sota el nom de Balaustre, concepte que fa referència a les baranes arrodonides dels balcons renaixentistes. L'entrada serà gratuïta i tothom que hi assisteixi podrà gaudir de música renaixentista amb instruments de l'època i una interpretació amb criteris històrics. La formació de la cobla està composta per un quartet de xeremies, encarregat dels instruments de doble canya, i percussions. El repertori comptarà amb compositors com Joan Brudieu i Mateu Fletxa.

 


Aquest va nèixer a Ulldemolins l'any 1518 i va morir al 1590 a Barcelona, sent un important eclesiàsitic i el principal impulsor de les primeres obres arquitectòniques renaixentistes a Catalunya. La seva formació en l'àmbit artístic hauria estat autodidactica, sobretot, gràcies a la influència dels nombrosos viatges que va fer a Roma. Comentaris

envia el comentari