Instal·len caixes-niu per a ocells i ratpenats al Francolí per afavorir la fauna local

N'hi haurà una trentena entre la Sallida i la Font de la Ceba
Una de les caixes, a la Font de la Ceba. | Joan López

 

Dins del projecte de recuperació del riu Francolí a Montblanc, que comprèn habilitar el camí que transcorrer paral·lel a l'aigua, l'Ajuntament de la vila ducal en col·laboració amb el Centre d'Història Natural de la Conca de Barberà i l'empresa Dàurica, ha promogut la instal·lació de caixes-niu a la llera en el tram comprès entre la font de la Ceba i la Sallida. Les caixes, gairebé una trentena, s'han anat penjant després d'haver treballat durant mesos per alliberar l'entorn del riu de vegetació invasora i està previst que també se'n pengin en indrets com l'ermita de Sant Josep.


Joan Casellas, regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Montblanc assenyalava que ja hi ha gairebé cinc quilòmetres de camí i destacava que s'han dut a terme diverses plantades de vegetació autòctona i campanyes per netejar la llera d'espècies al·lòctones. Des de la regidoria afegeixen que el projecte del Francolí passava per fomentar la recuperació de la biodiversitat i prestar atenció a la fauna. En aquest punt, l'Ajuntament uneix esforços amb el Centre d'Història Natural de la Conca de Barberà que han dut a terme un estudi per triar les ubicacions per les caixes-niu i les característiques que han de tenir en funció de l'espècie que han d'allotjar. Núria Foguet, presidenta del Centre d'Història Natural precisava que «s'instal·laran nius per a ratpenats i ocells insectívors per afavorir la biodiversitat d'espècies d'aquesta classe, que són autòctones, com el pitroig o la mallerenga».

 

Jaume Soler de l'empresa Dàurica és l'encarregat d'intal·lar els nius i explicava que «hi ha tres tipus de caixes, dues per a ratpenats i una per als ocells insectívors. Les caixes d'ocell han d'estar en arbredes i zones forestals, i les de ratpenats han d'estar a uns tres metres sobre el nivell del terra, ja que així se senten més protegits» i precisava que «les instal·lem en diverses orientacions per un tema tèrmic, segons el temps i la temperatura».

Hi ha diversos models de caixa-niu pensats per a diferents espècies. | Joan López

 

Les caixes es destribueixien al llar del riu entre la font de la Ceba i la Sallida. | Joan López

 
Comentaris

envia el comentari