Montblanc i Santa Coloma tornen a unir esforços al voltant del safrà

Els dos municipis, amb tradició de safrà, han organitzat diverses activitats durant l’any per donar-lo a conèixer
Els participants han plantat bulbs en un camp de Santa Coloma de Queralt | Marc Pallissó

Aquest matí s'ha fet la segona plantada de safrà a Santa Coloma de Queralt. Aquest és un dels actes que l'Ajuntament de Montblanc i el de Santa Coloma fan conjuntament per promocionar el safrà de la Conca. Al novembre es farà la segona part de la plantada d'avui i se'n recollirà la flor, però a Montblanc. Des de fa dos anys els dos pobles col·laboren al voltant del safrà i és que tant a Montblanc com a Santa Coloma hi ha un cap de setmana dedicat a aquesta espècia, Safrània a la vila ducal i Som Terra de Safrà al poble de la Baixa Segarra. La plantada d'avui ha començat a les deu del matí amb una explicació sobre què és el safrà i com conrear-lo a càrrec de Toni Rius, productor local. Després s'ha baixat cap a un camp i s'han plantat els bulbs que, si tot va bé, floriran a finals d'octubre o principis de novembre. Finalment els participants han anat a esmorzar al poble on tenien embotits, pa i arengades. Un centenar de persones de totes les edats han participat en l'acte d'avui i, alguns d'ells, s'han emportat bulbs a casa per intentar cultivar-ne.

 

 


Aquesta és la segona plantada que es fa a Santa Coloma amb la col·laboració de l'Ajuntament de Montblanc. Nàtalia Moruno, tècnica de l'Oficina de Turisme de la vila ducal, ha apuntat que «des de l'any passat els dos consistoris van decidir unir esforços per promocionar el safrà. El que fem és organitzar activitats conjuntes com aquesta que donen el tret a la temporada que allarguem fins al novembre». Des de Santa Coloma la regidora de cultura, Angelina Nogués, ha qualificat aquesta col·laboració de «molt profitosa» i ha afegit que «el safrà és un tret identitari de Santa Coloma i és un element que ajuda a donar a conèixer el nom del poble arreu».



Toni Rius, productor de safrà colomí, s'ha mostrat molt satisfet el fet que es torni a promocionar el safrà perquè «el cultiu des de feia dècades estava desaparegut». Segons Rius Santa Coloma va ser a l'època medieval, i fins a finals del segle XIX, un gran productor de safrà però que despréks es va perdre. Des de fa uns anys, però, s'està intentant recuperar una alta vegada aquest cultiu. Els estigmes del safrà són utilitzades com a espècia per cuinar i el seu preu a mercat és força elevat. Toni Rius ho justifica dient que és «un cultiu molt laboriós perquè els estigmes es treuen una per una de la flor i de forma manual». El safrà de Santa Coloma ha arribat fins al Celler de Can Roca, on estan fent proves per fer-ne licor.

 

Esmorzar popular després de la plantada de safà de Santa Coloma de Queralt | Marc Pallissó

 

 

Participants de la segona plantada de safrà de Santa Coloma de Queralt | Marc Pallissó

 




Comentaris

envia el comentari