Poblet reviu els viatges d’Ibn Battuta en el tret de sortida del V Festival de Música Antiga

Músics de la Xina, Afganistan, Armènia, Síria, Turquia, Grècia i Espanya participen juntament amb Savall i l’Hespèrion XXI en el primer concert d’aquesta edició
Pla general de Jordi Savall i la resta de músics dalt l'escenari en el primer concert del V Festival de Música Antiga de Poblet, l'11 d'agost del 2017 | ACN

 

La V edició del Festival Internacional de Música Antiga de Poblet, centrat novament en el diàleg entre cultures i religions, ha arrencat aquest divendres a la nit sota la direcció artística de Jordi Savall. En la primera de les tres jornades previstes, Savall i l’Hespèrion XXI han presentat el concert «El viatger del temps», dedicat a Ibn Battuta, juntament amb músics de la Xina, Afganistan, Armènia, Síria, Turquia, Grècia i Espanya. Durant el concert, els més de 600 espectadors aplegats a la plaça de l’Església han reviscut els viatges de l’explorador musulmà de la mà de l’actriu Sílvia Bel, que n’ha recitat alguns episodis. Com a novetat d’aquesta edició, abans de cada espectacle se celebra una taula rodona relacionada amb el contingut del programa. Aquest divendres, Jordi Savall i representants de l’ONG catalana Proactiva Open Arms han reflexionat sobre la crisi dels refugiats.

 


En aquest sentit, Savall ha explicat, en declaracions a l’ACN, que aquesta edició vol posar l’accent sobre la problemàtica dels refugiats i de la història, i en la funció que té la cultura a dia d’avui. «La música és un vector d’emocions i de bellesa, i gràcies a això podrem sentir-nos més solidaris amb el què està passant avui en dia. Sentint aquí músics de Síria -dos dels quals han hagut de fugir del seu país-, d’Armènia, Turquia o Afganistan, veurem que aquesta gent, vivint en un país en un pau, poden expressar amb la música la bellesa i l’emoció, i aportar aquesta harmonia que tots necessitem», ha subratllat el mestre Savall. 

Aquest dissabte 12 d'agost, el protagonista serà un viatge musical a la França barroca de Jean-Baptiste Lully, François Couperin Mr. de Sainte-Colombe i Marin Marais, que porta per títol «Tots els matins del món. Diàlegs barrocs: la gràcia i la follia». Abans de la cita, l'assagista i poeta Ramón Andrés i Jordi Savall parlaran de «Cultura i Societat; l'Esperit d'Europa». 

El darrer dia, diumenge, el monestir cistercenc habitat més gran d'Europa acollirà un concert a l'entorn d'Erasme de Rotterdam i Luter, els precursors del protestantisme. Jordi Boixaderas (Erasme) i Lluís Soler (Luter) seran els recitadors. Al concert hi participaran La Capella Reial de Catalunya i Hespèrion XXI. Abans hi haurà un diàleg sobre Erasme i Luter, en el qual el procurador general de l'orde del Cister i monjo de Poblet Lluc Torcal parlarà amb l'historiador Ricardo García Cárcel sobre la Reforma i la Contrarreforma.

 

Dues músiques xineses tocant durant el primer concert del V Festival de Música Antiga de Poblet, l'11 d'agost del 2017 | ACN

 


Octavi Vilà, abat de Poblet, ha explicat que volen transmetre el missatge que «la música és un llenguatge universal de diàleg entre cultures, entre religions i entre pobles». A més, Vilà ha assenyalat que coincidint amb la commemoració de cinquè centenari de la reforma protestant, el concert de diumenge farà especial èmfasi en el diàleg entre les religions cristianes. 

En aquesta edició els concerts alternen dos emplaçaments diferents del Monestir: la plaça de l’Església en el concert de divendres i l'antic dormitori dels monjos -que es va estrenar per primer cop durant el festival de l’any passat- en els de dissabte i diumenge. L’imponent dormitori s’ubica en una nau gòtica de grans proporcions, perpendicular a la nau de la basílica, on durant segles van dormir els prop de 200 monjos cistercencs que van arribar a viure a Poblet.

S’espera que la cinquena edició del Festival de Música Antiga Poblet repetirà l’èxit de les darreres edicions. Aquest divendres uns 600 espectadors han omplert la plaça de l’Església i, per la funció d’aquest dissabte, ja s’han venut les 700 localitats que s’havien posat a la venda. El concert de diumenge també presenta un elevat nivell d’ocupació i, tant Savall com el Monestir de Poblet, ja pensen en celebrar una sisena edició del certamen.Comentaris

envia el comentari