Montblanc, l'Espluga i Solivella celebren el Dia Mundial de la Poesia amb un poema d'Antònia Vicens

Els actes es duran a terme aquest dimarts 21 de març
Antònia Vicens recollins el Premi Nacional de Cultura l'any passat. | ACN

 

L'Espluga de Francolí i Montblanc celebraran el Dia Mundial de la Poesia aquest dimarts 21 de març. En aquesta edició, la Institució de les Lletres Catalanes i el Centre UNESCO de Catalunya impulsen un seguit d'accions poètiques al territori de parlar catalana. Per festejar-lo s'ha triat "La poesia" d'Antònia Vicens. El poema s'ha traduït del català a vint llengües més, les altres oficials a Catalunya i algunes d'escollides entre les que parlen els altres ciutadans del país.


El Punt de Serveis Juvenils de Montblanc, el Servei Comarcal de Català, i la Biblioteca Comarcal Conangla i Fontanilles en col·laboració amb l'associació literària l'Escarritx, l'Escola Municipal de Música i l'Oficina Jove han preparat un acte de lectura poètica que té per objectiu acostar al màxim el fet poètic a la població de la vila. També hi participaran l'Enriqueta Moix i el Pau Civit, que llegiran els poemes que han escrit dels últims llibres que han publicat. L'activitat es durà a terme dimarts 21 de març a les 7 de la tarda a la biblioteca. El poema "La poesia" d'Antònia Vicens, serà llegit en diferents llengües com l'anglès, l'àrab, el català, el castellà, francès, hindi, romanès, rus i xinès.

 

La Biblioteca pública Mossèn Ramon Muntanyola i el Punt d'Informació Juvenil Francolí de l'Espluga de Francolí han preparat un acte de lectura poètica per commemorar el Dia Mundial de la Poesia. L'acte, que té per objectiu acostar la poesia a la població de la vila, tindrà lloc el 21 de març a les 18.00 h al vestíbul de l'Antic Hospital (Biblioteca pública Mossèn Ramon Muntanyola).

 

Els assistents a l'acte podran escoltar la poesia en algunes de les llengües que utilitzen els espluguins; català, castellà, anglès, alemany, àrab, francès, mandarí i romanès, entre d'altres. A més, els infants que participen habitualment a la Biblioteca han preparat poesies curtes que llegiran ells mateixos com a acte previ a la lectura de la poesia d'Antònia Vicens.

 

El mateix dia, la sala d'actes de la Societat de Solivella acollirà, a les sis d ela tarda, una lectura de poemes d'autors solivellencs amb una pinzellada festiva i musical.

 

La poeta

 

Antònia Vicens (Santanyí, Mallorca, 1941). Escriptora autodidacta, al llarg de la seva vida ha compaginat l'escriptura amb feines molt diverses. Des del seu primer llibre publicat, el recull de relats Banc de fusta (1965), ha escrit novel·la, narrativa breu, poesia i memòries i ha estat guardonada amb els premis Cantonigròs de narrativa (1965), Sant Jordi (1967), Ciutat de Palma (1981) i Ciutat de València-Constantí Llombart de narrativa (1984). La seva trajectòria ha estat reconeguda amb la Creu de Sant Jordi (1999), el Premi Ramon Llull del Govern de les Illes Balears (2004), que rebutjà per motius polítics, la menció Sòcia d'Honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (2016), el Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2016), la Medalla d'Or de la Vila de Santanyí (2016), la Medalla d'Or de l'Ajuntament de Palma (2016) i el Premi Josep Maria Llompart dels Premis 31 de Desembre de la Nit de la Cultura (2016). Ha estat traduïda al castellà i l'alemany.


 

 Comentaris

envia el comentari