Descobreixen que 'L'escanyapobres' d'Oller va ser ambientat a l'Espluga de Francolí

Alguns dels escenaris de la novel·la es poden identificar al poble
Els organitzadors de «El Vi fa Sang» han explicat que els especanris de 'L'escanyapobres' es troben a L'Espluga de Francolí | Europa Press

 

Una investigació de l'escriptora i professora de l'Universitat Rovira i Virgili (URV) Margarida Aritzeta ha descobert que els escenaris de la novel·la 'L'escanyapobres', de Narcís Oller, es mouen entre l'Espluga de Francolí i el proper bosc del Monestir de Poblet, han desvetllat els organitzadors del festival «El Vi fa Sang» aquest dimecres en roda de premsa.


Aquesta novel·la naturalista de 1884 mostra l'avarícia en una societat rural en plena industrialització al poble fictici de Pratbell, que es creia que corresponia amb el Valls natal d'Oller però que la investigació ha conclòs que correspon a l'Espluga. Així, el balneari que apareix a la novel·la seria el Vila Engracia de la mateixa població, vinculat a la maçoneria i que van visitar personatges com Albert Einstein i Pau Casals, i on «és probable que Oller estiuegés, igual que ho feia a Puigcerdà», ha explicat el coordinador d'«El Vi fa Sang», Josep Maria Rovira.

 

Les mines que són escenari de la novel·la serien les Coves de la Font Major, mentre que altres escenaris de la novel·la també estan a l'Espluga: el castell, la plaça de l'Església on el protagonista fa una compravenda i, sobretot, l'estació de tren. «Amb les descripcions que fa podria tractar-se d'algun altre poble dels voltants, però l'única estació de tren que està allunyada del centre és la de l'Espluga», ha assegurat Rovira. La dada definitiva va arribar en conèixer l'any de construcció de l'estació, ja que el llibre relata l'arribada del ferrocarril a la població, i va ser exactament el mateix any que el llibre va ser escrit.


El bosc del monestir de Poblet completa els escenaris de la novel·la, que es podran visitar en diferents rutes guiades dins del festival «El Vi fa Sang», a càrrec de la pròpia descobridora, Aritzeta, amb explicació de la història del balneari a càrrec de Josep Maria Vallès, i a més quedarà recollida en un llibre.Comentaris

envia el comentari