Un joc de taula casteller creat per un americà guanya el Cardboard Edison Award

Sota el nom «Castell», la idea d’Aaron Vanderbeek s’ha endut el premi a millor disseny del festival
El jurat del Carboard Edison Award amb el projecte guanyador | Cardboard Edison

 

El ressò mediàtic que tenen els castells fora de Catalunya creix any rere any. La mostra d’això és la cobertura informativa internacional que tenen esdeveniments com el Concurs de Castells, on mitjans de comunicació de tot el món s’interessen per la singularitat del fet casteller. Més enllà d’això, alguns agafen els castells com a inspiració per a crear jocs de taula ideats ben lluny del territori català. És el cas de «Castell».


Gestat pel nordamericà Aaron Vanderbeek, «Castell» ha guanyat el primer premi del concurs de disseny de jocs Cardboard Edison. Vanderbeek, és un dissenyador de videjocs i jocs de taula que viu a San Francisco (Estats Units). Ha treballat a SilverTree Meda, Electronic Arts i a Popcap, entre d'altres empreses del sector de jocs. Actualment és productor executiu a Super Lucky Casino.

 

El joc es presenta amb aquesta descripció: «Basat en la tradició catalana dels castells, on grups de gent es reuneixen periòdicament en festes per a participar en competicions de construccions humanes. Els jugadors dirigeixen colles castelleres, desplaçant-se per diverses regions de Catalunya, fitxant castellers per les seves colles, aprenent tècniques castelleres i fent actuacions participant a festivals.

 

El taulell del joc mostra set regions dels Països Catalans. Les quatre províncies del principat, la Catalunya Nord, les Illes Balears i Andorra. També hi ha un calendari casteller, i una roda d’assaig. El joc es basa sobre un sistema de tres torns: moure, fitxar dos castellers de la regió on et trobis i assajar. A les diades es construeix el castell amb les fitxes dels membres que el jugador aconsegueixi reclutar per la seva colla. En funció dels èxits aconseguits a qualsevol de les diades celebrades a les regions del taulell, el jugador aconsegueix premis que, en acabar el joc, decidiran qui serà el guanyador de la partida.

 

Sorprèn que una persona de fora de Catalunya crei un joc basat en els castells. Però no és pas el primer cop que passa: l’any 2008, el prolífic dissenyador alemany Reiner Knizia va crear el joc «Castellers», que va arribar a Catalunya i va obtenir un èxit notable entre el públic local i els turistes que el compraven com a record de la seva estada al país.
Comentaris

envia el comentari