L’Antonieta, els Bordegassos i la catedral dels castells

Els Bordegassos de Vilanova es plantegen per un futur pròxim uns reptes molt ambiciosos i, alguns, encara desconeguts pels groc terrós
Què amaga la broma de l'Antonieta, pels Bordegassos de Vilanova? | DiariCasteller.cat

 

Es diu Antonieta i està a punt. Aquesta és la broma que, a nivell intern de la colla, mostra els grans reptes que els Bordegassos de Vilanova preparen per aquesta temporada, i que amaga un passat històric i de caire popular. Però com diu la dita: ‘quan toquen campanes, senyal de festa’. A DiariCasteller.cat hem parlat amb el cap de colla Marcel·lí Ferrer sobre l’Antonieta i sobre les previsions de ‘festa’ dels Bordegassos, que amaguen la possibilitat de veure castells nous per part dels de la camisa groc terrós. 


Comencem per l’Antonieta. Marcel·lí Ferrer recorda que «tot això ve de l’època de les vaques boges, quan ningú no comprava vaques i n’hi havia masses. Per aquells temps, els Bordegassos vam fer una vedellada popular». Després d’un temps sense fer-se, assegura Ferrer, «aquest any es va iniciar la broma, per part d’un dels castellers, de repetir la festa de la vedellada popular si descarregàvem el 5 de 8». Explica que «un casteller va fer la broma d’enviar-nos la foto d’una vedella, dient-nos que es deia Antonieta i que estava a punt», pensant en descarregar la catedral dels castells. «D’aquí la broma», riu ell.

 

Però centrant-nos en les intencions reals dels Bordegassos per aquesta temporada, Ferrer oblida la vedella i vol ser més cautelós. Assegura que «l’Antonieta pot amagar la possibilitat de provar el 5 de 8, però també s’ha de tenir en compte que la gent s’embala i s’anima quan veu el treball de l’assaig». Els vilanovins, després d’una diada de Festa Major on van treure a passejar la clàssica de vuit, ja pensen en la torre folrada, que podria veure la llum en les pròximes cites. Pel que fa a la catedral, Ferrer confirma que «l’hem estat treballant i va bé, però necessita més temps que la torre». A més, tenen en cartera la torre, el 5 i el 7 de 8, que «tots tenen els seus defectes i les seves virtuts», pel que es refereix al treball de l’assaig. Però el cap de colla és prudent, i diu que «els tirarem quan només tinguin virtuts». 


Pel que fa a la resta de la gamma alta de 8, les previsions tampoc no son dolentes, però a més llarg termini. Comenta, referint-se al carro gros, que «tots els que hem descarregat son diferents, i al de Festa Major no hi anava ningú del pilar, sens dubte mirant als castells amb l’agulla». Així mateix, Ferrer manifesta que «l’altre dia vam descarregar el pilar de 5 net a l’assaig», de cara al pilar de 6, que enguany encara no han portat a plaça. Per acabar, Marcel·lí Ferrer és ben clar: «per aquest any volem consolidar la torre de 8 abans que res, però tots tenim clar que només portarem a plaça els castells que s’hagin de descarregar», fent gala de la prudència que ja van mostrar per la seva Festa Major. Comentaris

envia el comentari