Inés Solé: «L’educació i els castells, una pinya per a la llibertat del poble sahrauí»

Inés Solé explica l'experiència dels Xiquets a un camp de refugiats del Sàhara
El pilar de 4, un dels moments més emocionants del viatge. | Cedida

 

Inés Solé és castellera dels Xiquets de Tarragona, tècnica en cooperació a URV Solidària i membre de la iniciativa «Una finestra al món», un projecte que durant les festes de Nadal es va traslladar al campament de refugiats sahrauís d'Smara. El grup era acompanyat per un contingent de castellers dels Xiquets de Tarragona, decidits a acostar la cultura i els valors dels castells a petits i grans d'aquests campaments. A DiariCasteller.cat ens hem apropat a aquesta iniciativa amb el relat en primera persona d'Inés Solé, que explica la feina feta, però també les emocions viscudes els darrers dies a Smara:


Una de les activiatats del taller dels matalassers. | Cedida

 

«L’educació i els castells, una pinya per la llibertat del poble sahrauí

Cada matí, a quarts de deu, un centenar de nens i nenes del campament de refugiats sahrauís d’Smara es dirigien a la seva escola, tancada per vacances en aquells dies, per fer, com cada any, els tallers d’intercanvi amb el projecte Una Finestra al Món. Disposats a xalar moltíssim, tant ells com nosaltres, els vam dividir en grups per fer cadascun dels cinc tallers de manera rotativa, entre matí i tarda. Fèiem música, amb instruments fets pels nenes i nenes catalans i sahrauís, també teatre i expressió corporal i el taller d’històries cooperatives entre els nens i nenes d’ambdues nacionalitats. I, com bé sabeu, fèiem el taller de castells.

 

La canalla del Sàhara va integrar-se molt bé en la pràctica castellera. | Cedida

 

 


El grup, desplaçat al terreny, de la Colla Castellers Xiquets de Tarragona, preteníem apropar el fet casteller i els seus valors als nens i nenes de les set escoles del campament d’Smara. I així ho vam fer. Les sessions començaven amb el visionat d’un petit vídeo mitjançant el qual els nens i nenes de l’Escola Torreforta viatjaven, a través de la pantalla, fins a Smara per explicar-los la Colla, la indumentària matalassera i castellera, els castells, les gralles i els valors del fet casteller.

 

Els jocs entre catalans i sahrauís van ser la tònica dominant durant l'expedició. | Cedida

 

 

Un cop seduïts pel que fem, corredisses cap al pati per posar-ho tot en pràctica. Volíem que anessin descobrint les cosetes pròpies dels castells poc a poc i a través dels jocs i dinàmiques partint dels valors bàsics i més populars: força, equilibri, valor i seny. Ara bé, contextualitzant el poble i la situació, vam convenir amb els mestres de les escoles, que la confiança fos el concepte a treballar d’inici amb els menuts com a fil conductor del taller. Efectivament, un encert. Segurament és el poble que més vegades ha vist truncada la seva confiança i, paradoxalment, és el poble que més confia en l’avenir.

 

Acabada la primera part del taller, tocava endinsar-se en la pràctica castellera pròpiament: passos per pujar, la importància de la faixa, primers poms, estructures... Es respiraven nervis entre la quitxalla i, ja impacients, es començaven a treure les sabates disposats a provar això de fer castells. I, amb la nostra sorpresa al veure la facilitat de molts per pujar, les ganes de fer-ho i, sobretot, les expressions d’emoció als rostres, van arribar els primers pilars, els poms de dalt, poder fer pinyes, estructures petites, etc. I, com era d’esperar, molta diversió i infinits riures entre la mainada, nosaltres i els i les mestres que, finalment, s’animaven i feien també el taller amb els seus alumnes. Per posar fi al taller, calia alguna cosa a l’alçada de la gresca generada, així que res millor que cantar tots plegats la versió més Matalassera de «La manta al coll».

 

Sense cap mena de dubte, paint tots aquests dies tan intensos, l’intercanvi de tallers ha estat extraordinari i haver pogut incloure el fet casteller i els seus valors a les escoles ha estat colpidor per a tots, castellers i no castellers, menuts i mestres. En tant que l’expedició castellera era la novetat del desplaçament i del projecte Una finestra al Món per enguany, la repercussió no va acabar aquí i, a banda d’algun que altre castell més de caire festiu entre tot el grup del projecte i les nostres famílies d’allí, des de la RASD van organitzar un acte institucional que, per una banda, reivindiqués la llibertat del poble sahrauí i, per altra banda, manifestés el recolzament i acompanyament en la seva lluita del projecte Una Finestra al Món a través d’un emotiu pilar de quatre de la Colla Castellers Xiquets de Tarragona i de tots els membres de l’equip.

 

Els més petits van atrevir-se, de seguida, amb els primers poms de dalt. | Cedida

 

 

Ens vam desplaçar fins a Dahla, el campament més allunyat de tots, amb un simbolisme particular pels sahrauís i que, a més, es troba en una situació molt crítica, ja que amb les darreres pluges torrencials va ser decretada zona catastròfica. Atesa la situació i la manca d’ajut, els està constant molt refer-se. Entre dunes estava concentrada tota la població, del mateix Dahla i d’altres camps, i ens hi vam sumar. Banderes a l’aire, crits i cants de llibertat i lluita; una manifestació clara de resistència. Un exemple.

 

Sense paraules ni alè ens vam quedar tots amb l’esclat que es va produir quan la Carla feia l’aleta amb la bandera sahrauí, sense poder contenir l’emoció: entre abraçades, ens vam unir a la manifestació. Una força que sacseja el cos, l’ànima i sobretot el cor. Una força, una causa i una realitat que ens ha captivat a tots al llarg d’aquest deu dies a Smara. I ara, en justa correspondència després de tanta generositat, ens toca explicar-ho, parlar-ne i sobretot difondre la causa d’un poble refugiat i oprimit des de fa 43 anys, oblidat i maltractat a tots els nivells per la comunitat internacional».

 

Alguns dels més menuts eren àgils a l'hora de pujar. | Cedida
 

 

Els petits van gaudir tastant la pràctica castellera. | Cedida

 Comentaris
Casteller d'oci
Gran escrit, sempre és d'agrair tota mena d'informació i/o opinió explicada de primera mà. Personalment estic molt orgullós de la tasca realitzada pels cooperadors internacionals d'Una Finestra al Món en especial dels companys matalassers, que van saber transmetre l'essència castellera i aportar grans moments d'oci casteller al poble sahrauí.
1
Mariano
una encomiable tasca la que feu amb molt d'esforç i dedicació porteu l'alegria i la generositat a aquest poble tan maltractat pels organismes mundials. molt animo i força
2
Reyes
Sois el ejemplo mejor y el espejo donde mirar! Una colla excelente, que se viene arriba una y otra vez porque sus pilares estan hechos de un material valiosisimo; amor, entrega, sacrificio, renuncia, etc. Sois un crac!! Os admiramos !!!
1

envia el comentari