El Consell de la Festa Major demana a la Jove de Vilafranca que no actuï en les diades del 29 i 31 d’agost

Des de l’organisme festiu vilafranquí asseguren que l’actuació dels de la camisa blau-cel per les Fires de Maig va evidenciar «problemes tècnics» i que es van ignorar «les pautes que exigeix el rigor i la tradició dels castells»
La Jove de Vilafranca, actuant a Martorell, en una imatge d'arxiu. | DiariCasteller.cat

 

Nou capítol en la polèmica sobre la participació de la Colla Jove Xiquets de Vilafranca a les diades de Festa Major de la capital de l‘Alt Penedès. Davant la voluntat dels de la camisa blau-cel d’actuar per les diades de les festes del 2017, el Consell de la Festa Major ha demanat a l’entitat que faci «una reflexió interna i es replantegi actuar en les diades castelleres del 29 i el 31 d’agost». Aquesta recomanació arriba després que durant aquest curs s’hagi mantingut un debat en relació a la participació de la Colla Jove a la Festa Major 2017, primer a la Comissió de Castells, que integra membres del Consell i de les colles de Falcons i de castells, i posteriorment al mateix plenari del Consell.


El punt de partida del debat és la decisió de la mateixa colla de no sortir la Festa Major de l’any passat per no poder assolir castells de 7 pisos. Arran d’això es va demanar quin era el plantejament de la colla per aquest any, ja que l’organització de la festa no pot esperar fins a finals de juliol per saber-ho. La Jove va assegurar que està treballant per consolidar els castells de 6 i està en procés de formació del gruix de la colla perquè bona part de la gent és nova. En aquest sentit, la colla va assegurar que desitjaria fer castells de 7 pisos per Festa Major però que en aquells moments no podia garantir els castells que podria fer.

 

Després d’aquest primer debat, el Consell de la Festa Major va decidir esperar a la Diada de les Fires de Maig per valorar l’actuació de la Colla Jove i tractar definitivament la qüestió. Analitzats els castells que van fer els de la camisa blava per Fires, el Consell de la Festa Major va acordar en la seva darrera reunió  fer pública la seva recomanació a la Colla Jove de no actuar en les diades castelleres de la Festa Major 2017, atès que una de les tasques d’aquest òrgan municipal és treballar per assolir l’excel•lència de totes les manifestacions festives de la vessant tradicional de la festa.


Sense definir si el mínim per participar en aquestes actuacions s’ha d’establir en castells de 7 pisos o no s’ha de fixar cap limitació, el Consell considera que les construccions que la Colla Jove va fer per Fires van tenir «problemes tècnics» i no van seguir «les pautes que exigeix el rigor i la tradició dels castells, una manifestació cultural que cal recordar està declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco».

 

El Consell és del parer que si a les diades castelleres de 29 i 31 d’agost la Colla Jove executa les seves construccions com ho va fer per Fires de Maig, «la imatge que s’estaria projectant de la festa i del fet casteller a Vilafranca no es correspon a l’excel·lència que es busca i tampoc a la trajectòria històrica i patrimonial de la ‘Plaça més castellera’». El Consell també considera que la formació vilafranquina hauria de fer un procés de reflexió interna i un exercici de responsabilitat i de compromís envers la festa.Comentaris
Daniel
Porteu als xiquets de Hangzhou doncs, que en fan de nou ja! Si tanta tradició i excel·lència es vol demostrar i es deixen en l'oblit les arrels del que representa una colla castellera, potser les coses no s'estàn fent del tot bé.
2
no als bunyols
Una colla que té problemes per fer castells de 6 bàsics més aviat sembla una colla d'amics que es troben per fer unes cerveses i pujar els uns sobre els altres. La veritat és que veure els bunyols que fan ara per ara no és una imatge gaire positiva del món casteller. Quan estiguin a punt per sortir a plaça que se'n torni a parlar, però per aquest any no hi estic a favor.
12
Jordi
Amb les actituds i arguments esgrimits, especialment pel sr/a bunyol, potencieu una elitització i futbolització del fet casteller que poc té a veure amb els seus valors. Les colles de 6 que fem doncs?pleguem? Francament no som pocs els que ens enfaixem cada setmana per resultats modestos i tècnicament limitats o mancats. Si hi ha altres raons seria valent publicar-les, doncs les exposades en aquest article em semblen alucinants.
0
Ester
Sortirem a plaça agradi o no, per q el esforç q fem Ho mereix i fer castells de 6 no es cap vergonya al reves estem molt orgullosos per q de no poder actuar l'any passat, estem renaixem i cada día amb nous socis amb moltes ganes i forces. ANEM AMUNT COLLA JOVE XIQUETS DE VILAFRANCA!!!!
0
JAUMAIER
Entoces per aquesta regla, la manca de tècnica mostrada a valls per la canalla a pilar de 7 de els castellers de vilafranca, també ha de replantejar-se a sortir en festa major i sant felix? i la manca de camises en les ultimes sortida de Xicots que han hagut de replantejar-se la torre de 8 també han de fer examen de consciència i plantejar-se no sortir ja que no pot una colla de castells de 9 fer una torre de 8?
0
UN AFICIONAT LLIURA
Entenc pel que parlaven dilluns a la tertúlia de la ràdio que quan la major part de la seva ciutat boicoteja el seu esforç i les seves ganes de créixer és molt difíci aconseguir personal per seguir creixent, la burla a l'Escola de, la ridiculització a l'institut o la falta de respecte en el lloc de treball. No és hora ja que se'ls deixi treballar tranquils i que puguin dsfrutar de la seva festa i els seus castells? No és la plaça més castellera? doncs els castells es comencen per BAIX.
0
Rasta Jove
solo digo que esto es un ataque gratuito hacia nosotros... y si. vamos a salir en fiesta mayor.... que intenten impedirlo porque entonces es la comision que atenta contra las tradiciones castelleras y contra una colla en la cual nos ridiculizan y atacan constantemente... solo digo que cada dia somos mas. y yo soy uno de los nuevos... cerraremos mas de una boca. ANEM AMÚNT!!!! COLLA JOVE XIQUETS DE VILAFRANCA!!!!
0
Esther Pradas
Srs Administradors i Consell de la Festa Major de Vilafranca. Com Vilafranquina i Castellera sento indignació per la seva suggeriment. Com es pot suggerir a una colla Castellera que es replantegi sortir en la seva festa major? Han pensat vostès com s'han de sentir els seus integrants després d'un any de lluita i d'esforç que ara se'ls recomani no sortir en la seva festa major. Han pensat que se'ls ha de dir a la canalla de 7 a 10 anys? Que porten un any esforçant per poder sortir a plaça, que ar
0
Esther pradas
Que porten un any esforçant per poder sortir a plaça, que ara no ho poden fer en la seva festa major. Que no són de Vilafranca? Que no tenen els mateixos drets que qualsevol altre nen que participa en la seva festa major? I la Canalla de 10 a 16 anys que la majoria a après a treballar en equip, a esforçar-se per una meta, a conviure amb persones de totes les edats i com no a voler els castells. Que se'ls diu ara. Que no surten a actuar a la Festa Major, perquè Administradors i Consell recomanen
0
Lluisot
SI,soc de la Jove.....Ens hem deixàt las banyes per evolucionar,per anar amunt. Som pocs,ben avingùts,i cada dia mes,i el mes important som de vilafranca.....encara que a molts els vingui mal de ventre. Sortirem a festa major hi ho donarem tot,i a qui no agradi.........se'n pot anar a la .......platge.
0

envia el comentari