Dotze premis a la Nit de Castells, de Hangzhou fins al duel Verds - Vella

El vilanoví Pere Gassó s'ha endut el reconeixement a la trajectòria castellera
La Tarragona castellera ha estat una de les protagonistes de la nit. | Nit de Castells

 

El duel del 2016 entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella, la progressió dels Xiquets de Hangzhou i dels Castellers de Sant Pere i Sant Pau, la innovació dels Castellers de Sants i la tradició de la plaça de la Font de Tarragona i de Pere Gassó, casteller dels Bordegasos de Vilanova, han estat alguns dels protagonistes de l'onzena edició de la Nit de Castells, celebrada aquest dissabte al vespre a Valls. Atorgats per cinc jurats diferents, els guardons han premiat diverses colles i iniciatives castelleres i han estat els protagonistes de la vetllada, que ha aplegat vora 400 persones. 

 

Dirigida artísticament per Joan Font de la companyia Comediants, la gala també s’ha retransmès en directe per televisió a través de la Xarxa de Comunicació Local. Força, equilibri, valor i seny —amb motiu dels 150 anys del lema— ha estat el fil conductori de la vetllada, presentada pel periodista tarragoní Carles Cortés.


Un dels moments de màxima emoció ha estat el Premi al Moment Casteller de l’any, decidit per un jurat format per cronistes castellers, que havia de triar un castell o moment de l’excel·lent temporada passada. L’elecció ha volgut premiar el frec a frec entre els Castellers de Vilafranca i la Colla Vella dels Xiquets de Valls, en la que s’ha denominat «setmana del retrovisor»; és a dir, els cinc dies plens de gesticulació i estratègia que van separar la Festa Major de Vilanova i la Firagost, en què totes dues colles van descarregar els seus primers castells de deu de l’any. Toni Bach i Manel Urbano, caps de colla dels Verds i de la Vella, respectivament, han pujat a recollir el premi de mans de l’alcalde de Valls, Albert Batet.

 

Un altre dels moments més emotius de la Nit de Castells ha estat la concessió del Premi a la Trajectòria al veterà casteller Pere Gassó, dels Bordegassos de Vilanova, en reconeixement a una sòlida trajectòria de més de quaranta anys i el paper que, encara avui, desenvolupa de manera activa a la seva colla. El conseller de Cultura de la Generalitat, Santi Vila, ha estat l'encarregat de lliurar aquest premi, atorgat pel Consell Assessor de la Revista Castells.

 

El premi «Colla de la temporada» ha estat per als Xiquets de Hangzhou, per l’espectacular progressió registrada en un any, en què han passat dels castells de set als de nou. Aquest premi tenia com a jurat les set colles de gamma extra, que van decidir per un estret marge de vots i després d’un intens debat lliurar el premi a la colla xinesa. El propietari de la firma Antex, Qian Ainhua, ha vingut expressament des de la Xina per recollir-lo.


La ciutat de Tarragona, protagonista

La plaça de la Font de Tarragona ha rebut el Premi Plaça de la Temporada «per la dimensió que ha assolit, gràcies a la diada del Primer diumenge de Festes per Santa Tecla, que se suma a una dilatada i fidel història amb els castells des de 1863». L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha recollit el guardó, acompanyat de quatre enxanetes de les colles de la ciutat. A més, però, la ciutat ha estat protagonista en dos premis més, gràcies als Castellers de Sant Pere i Sant Pau.

 

Els de la camisa verda han recollit el Premi Descarregat, per la seva progressió, i el Premi a una Campanya de Comunicació per l’espot Entre tots, pugem, elaborat de cara al pilar de 7 amb folre que van aconseguir a final de temporada. Tarragona ha estat present també amb el Premi Ambaixador Castells, que s’ha lliurat a Red Bull TV per l’extraordinari impacte del seu vídeo del Concurs, que va obtenir 70 milions de visites.

 

Els Verds, els Nens i els Borinots reben guardons

Els Castellers de Vilafranca han rebut el Premi a una Iniciativa Social pel programa del JOverd, que mobilitza un miler d’estudiants de centres de secundària de l’Alt Penedès fent castells, mentre que els Nens del Vendrell han estat els guanyadors del Premi l’Aleta a una iniciativa relacionada amb la canalla pel pla Jo sóc valent. El flamant Premi Especial ha estat per als Castellers de Sants pel seu innovador projecte de Pinya a l’antiga, en què formulen una nou sistema per tancar els peus dels castells amb folre per guanyar seguretat.

 

Els premis Baròmetre Casteller i els de fotografia, repartits

La Nit de Castells també ha lliurat els Premis Baròmetre Casteller, destinats a les colles que han pujat un pis descarregat. Els guanyadors han estat els Xicots de Vilafranca, els Xiquets de Hangzhou, els Al·lots de Llevant, els Castellers de Badalona, els Bous de la Bisbal i els Picapolls de la Gavarresa. Durant la gala també s’han lliurat els premis del Concurs Repsol de fotografia castellera, amb dues modalitats: en categoria professional han estat per Gemma Soldevila, Laia Solanellas, Josep Pont i Joan Figueras, mentre que en la de votació popular han estat per Marc Castellà, Lins Griñó i Lídia Gutiérrez.Comentaris

envia el comentari