«Amb una cooperativa generem ocupació de qualitat i som propers al territori»

Parlem amb emprenedors que han optat per la via cooperativa, amb l'ajuda de CoopCamp, per tirar endavant el seu projecte
CoopCamp us acompanya en tot el procés per engegar el vostre projecte cooperatiu. | Cedida

 

Cada cop és més habitual que les persones que estan pensant en engegar un projecte es plantegin fer-ho amb un format que, fins fa poc, no era tan conegut pel gran públic: el de cooperativa. L'èxit dels qui han optat per aquesta via i la consciència d'una economia més justa i unes condicions laborals més equilibrades ha fet que s'incrementi el nombre de persones que decideixen fer el pas i constituir-se com a cooperativa. Tot i així encara no és l'opció més estesa i, sovint, és per desconeixement de la seva existència o per manca d'informació a l'hora d'iniciar els tràmits. Amb l'objectiu de poder ajudar aquestes persones, entitats o empreses va néixer CoopCamp, l'Ateneu Cooperatiu del Camp de Tarragona, format per una vintena d'organitzacions. Des del seu naixement, el nombre de casos atesos no ha parat d'augmentar, i ja en són més d'una quarantena segons explica Gemma Flores-Pons, una de les integrants de CoopCamp. «Hem rebut més resposta de la gent del que ens esperàvem; hi ha molt interès en les formacions i amb els serveis que podem oferir», explica la Gemma.

 

D'entre les organitzacions que es van posar en contacte amb CoopCamp i que finalment van decidir fer el pas n'hi ha de tipologies molt diverses: un projecte sobre energies elèctriques renovables, una pastisseria ecològica o una iniciativa que vol oferir connexió a Internet sense passar per les grans multinacionals, per exemple. La Miryam i la Marta es troben actualment en procés de constituir la seva cooperativa. Elles són les propietàries del Raconet Artesà de la Torre SCCL, un projecte que vol «crear un nou concepte de pastisseria amb caràcter social i cooperatiu» a Torredembarra, segons han explicat a delCamp.cat, tot mantenint «la tradició dels productes, l'artesania, el compromís per la qualitat, la transparència, la proximitat amb el consumidor i el treball cooperatiu». La Myriam i la Marta tenien uns coneixements bàsics sobre què era una cooperativa, però els interessava la idea perquè «prima la persona sobre el capital, i és una forma de crear llocs de treball i contribuir una mica en la societat». Així van conèixer CoopCamp, després que una funcionària del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya els ho recomanés, i asseguren que els ha estat de molta utilitat ja que «l'assessorament és imminent i vam rebre tota l'ajuda i informació necessària per aconseguir el que ens vam proposar». També destaquen que a CoopCamp «ens ofereixen cursos i xerrades de gran interès i de forma gratuïta».

 

CoopCamp és l'eina ideal per a qualsevol emprenedor, empresa o associació. | Cedida

 

L'equip del Carles Casanova, de Punt d'Accés, també es troba immers en els tràmits per constituir-se en cooperativa. El seu projecte vol fer arribar Internet a tots aquells clients que no estan satisfets amb el seu servei o que no en tenen bé perquè viuen en zones rurals o bé perquè tenen poc interès comercial per les grans operadores. En Carles afirma que «teníem molt clar des de l'inici que volíem formalitzar-nos en cooperativa, però teníem molts dubtes, com per exemple quins passos havíem de fer per crear-la». Va ser així com van decidir que necessitaven algú que els assessorés i van trobar CoopCamp després de sentir a parlar sobre els Ateneus Cooperatius que s'estaven creant per tot el territori català. «Ens vam plantejar també la possibilitat de constituir-nos en altres formes jurídiques, però la cooperativa era l'opció que més ens encaixava, ja sigui pels avantatges d'organització com pels de relació amb els usuaris i dels serveis», assegura.  

 

A CoopCamp es duen a terme jornades de formació arreu del territori. | Cedida

 

En Carles explica que van decidir decantar-se per la fórmula cooperativa perquè «som un grup amb situacions molt diferents entre nosaltres» i «l'organització com a cooperativa ens permet ser molt flexibles en la composició del capital social i de les responsabilitats dels diferents socis». Afegeix que «amb una cooperativa ens comprometem a prendre les decisions de forma més democràtica, generar ocupació de qualitat i a ser propers al territori». Amb CoopCamp, el projecte de'n Carles i el seu equip, Punt d'Accés, ha trobat l'ajuda que buscava: «Mantenim reunions de forma regular amb en Gerard Nogués —membre de CoopCamp— que està portant el seguiment del nostre procés i ens assessora amb tots els dubtes que tenim i amb els tràmits de constitució.». A més ja han assistit a «un parell de formacions que ens serveixen per conèixer totes les opcions que tenim a l'hora de crear una cooperativa».

 

Podeu informar-vos més sobre CoopCamp i les eines que posa al vostre abast trucant al 681 623 454 si sou de la Conca de Barberà, el Priorat o el Baix Penedès; o bé al 681 623 453 si sou de l'Alt Camp, el Baix Camp o el Tarragonès. També podeu demanar cita o enviar un correu electrònic amb els vostres dubtes a info@coopcamp.cat o omplint el formulari que trobareu aquí. Al territori també podreu anar als diversos punts d'atenció que hi ha repartits i que els podeu consultar en aquest enllaç.
Comentaris

envia el comentari