La construcció comença a revifar al Vendrell

És el segon municipi de fora de l'àrea metropolitana amb més edificis iniciats el 2016
Un edifici en obres al Vendrell. | Associació de Veïns del Tancat III.

 

La construcció ha començat a sortir de l'UCI aquest 2016 al Vendrell. Després d'anys amb una activitat molt minsa, aquest 2016 ja s'ha registrat una revifada en noves construccions començades al municipi. Segons dades que ha publicat fa pocs dies la Secretaria d'Habitatge de la Generalitat, el Vendrell és el segon municipi de fora de l'àrea metropolitana amb més habitatges nous iniciats, un total de 84. El primer és, a molta diferència, Castell-Platja d'Aro, amb 193 nous habitatges, però el Vendrell ostenta el segon lloc per davant de Pineda de Mar (82), Roses (62) i Arenys de Mar (46).


Les xifres deixen clar que la construcció d'obra nova està començant a agafar embranzida a l'àrea metropolitana de Barcelona i als municipis de vacances on hi ha moltes segones residències, com el Vendrell. En altres zones del país, l'obra nova segueix sent pràcticament nul·la. «Aquest segon lloc té una explicació molt senzilla, i és que durant pràcticament deu anys la construcció al Vendrell no ha existit», apunta a BaixPenedesDiari.cat el president del Gremi de la Construcció del Baix Penedès, Alfons Gaya. «En ser un municipi turístic», continua Gaya, «vam notar molt la caiguda, ja que la gent el primer que va deixar de comprar amb la crisi van ser les segones residències».

 

Des del Gremi remarquen la profunda davallada patida pel sector al Vendrell i al Baix Penedès a partir dels anys 2007 - 2008. «En els últims deu anys han tancat dues de cada tres empreses de construcció de la comarca, passant dels 300 agremiats als 100 que tenim ara», afirma Gaya. Els que han quedat han sobreviscut els últims anys «de les reformes» i han acabat sent empreses amb molt pocs treballadors. Aquest 2016, però, s'ha començat a veure un canvi de tendència. Tal com explica el president del Gremi, «a poc a poc el sector va revifant, però és difícil recuperar la confiança, i això es nota ara amb les contractacions, ja que moltes empreses encara no s'atreveixen a fer-ne, tot i que ja comencen a tenir un volum de feina prou correcte».

 

Alfons Gaya, president del Gremi de la Construcció del Baix Penedès. | M.G.

 


Particulars i obres començades

 

Un dubte que hi ha és si cal fer obra nova en un municipi que té un parc de prop de 500 pisos buits, la majoria pràcticament nous i propietat dels bancs. En aquest sentit, Gaya assevera que l'obra nova que hi ha ara al Vendrell, són bàsicament «obres que fan particulars o obres que havien quedat a mitges per la crisi, però no hi ha grans promotors». El president del Gremi creu que per controlar que no torni a haver-hi una bombolla com la de fa una dècada és important «fer un control al pla general i rebaixar l'edificabilitat al municipi», aspectes que creu que l'administració pot controlar.

 

També lamenta la «mala publicitat» que durant tots aquests anys ha rebut el sector de la construcció, tant per part dels mitjans de comunicació com dels polítics, i recorda que durant la bombolla immobiliària hi va haver molts grans promotors que van venir de fora a fer negoci, però que les empreses de la construcció locals fan una tasca necessària sempre i quan aquesta no estigui sobredimensionada. La construcció al Vendrell va començar la seva pujada els anys 1998 - 1999, arribant al moment de màxima esplendor el 2003, per començar a decaure el 2007. Després de gairebé deu anys de travessia pel desert, el sector comença a veure la llum del sol aquest 2016. Comentaris

envia el comentari