El Concurs Literari de Sant Jordi, epicentre de la diada a la Bisbal del Penedès

El certamen arriba a la seva novena edició plenament consolidat
Un instant de l'entrega de premis del Concurs Literari del 2016. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès.

 

La Bisbal del Penedès tindrà en l’entrega de premis del Concurs Literari de Sant Jordi l’epicentre de la celebració de la diada de la rosa i el llibre al municipi. Aquest certamen literari arriba enguany a la novena edició, estant ja plenament consolidat des que el 2009 el va impulsar l’Associació per la Dignitat de la Bisbal (ADB). La tasca que va fer aquesta entitat durant set anys va rebre el relleu de l’Ajuntament local, que s’ha encarregat de l’organització de les últimes dues edicions.


«Des que ens vam fer càrrec del concurs hem mantingut les mateixes bases i no hem volgut fer canvis, a banda d’augmentar una mica l’aportació econòmica», explica la regidora de Cultura, Judith Vidal, que afegeix que l’entitat que va impulsar el certamen «es manté present donant un dels premis, l’accèssit per aquelles obres que tracten sobre temàtica bisbalenca». Un premi, el d’aquest accèssit, que puja a 400 euros pel guanyador. Els altres premis del concurs, que està obert a obres de prosa i poesia, són de 200 euros pel guanyador, 150 pel segon classificat i 100 euros pel tercer, tant de poesia com de prosa. També es dona un lot de llibres i un diploma commemoratiu.

 

L’any passat van prendre part al certamen un total de 25 obres. Una de les novetats d’aquest any és que el guanyador —o un representant seu— haurà de fer acte de presència el dia de l’entrega de premis per recollir el guardó. Si no és així, el premi quedarà desert. «Ho fem per fer la celebració més lluïda», apunta Vidal. Aquest acte d’entrega dels premis tindrà lloc el diumenge 23 d’abril, dia de Sant Jordi, a les 18.30 hores, al Centre Municipal de Cultura (CMC).


El concurs també manté la seva edició infantil, amb la participació dels alumnes de l’escola Ull de Vent. Hi prenen part des dels més petits de pàrvuls —que fan un dibuix— fins als més grans de sisè de primària. Els mateixos mestres del centre són els que trien cada any la temàtica sobre la qual els alumnes hauran de basar els textos. Enguany, han de fer una reinvenció de la llegenda de Sant Jordi.

 

Els mestres trien quatre finalistes per curs, i el jurat n’escull els dos guanyadors. Aquests s’enduen llibres i material escolar de regal, així com un diploma amb el seu nom. La festa d’entrega de premis del certamen infantil és el mateix dia 23 a dos quarts de dotze del migdia a la plaça Pau Casals, amb l’actuació del Mag Selvin i un pica pica lliure de gluten.

 

Presentació del llibre «Arrels de campanar»

 

Dins els actes de Sant Jordi a la Bisbal també hi ha la presentació del llibre «Arrels de campanar», que es farà el divendres 21 d’abril al CMC a les vuit de la tarda. Des de fa prop de 20 anys, l’Ajuntament de la Bisbal edita un llibre amb temàtica local per la Diada de Sant Jordi. El d’aquest any, fet per Heribert Ventosa, «és un recull de fotografies dels anys 40 i 50 de la Bisbal, que van ser cedies per Mossèn Pau, un mossèn molt actiu que hi va haver al municipi als anys 50 del segle passat», segons explica l’alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré.

 

Altres actes de Sant Jordi al municipi són el contacontes del dimarts 18 d’abril, a les 18.00 hores, a la Biblioteca Municipal, i l’activitat «Reinventem els clàssics», el dimecres 19 a les 18.00 hores, amb lectura de contes reinventats per nens i joves a la mateixa biblioteca. Tot seguit es farà una mostra de llibres «Llegir en altres temps», amb un repàs a la petita història dels llibres i les biblioteques de la Bisbal del Penedès, una activitat que s’ofereix per gentilesa de Jordi Ferran i Ventosa. La mostra de llibres estarà oberta tota la setmana. El dijous 20 d’abril, a les 20.00 hores, a la biblioteca tindrà lloc una activitat adreçada al públic adult, «Contes eròtics», a càrrec de Noemí Caballer.

 

Els actes de Sant Jordi també inclouen una campanya de la Biblioteca Pública Municipal per aconseguir nous socis. Tots aquells que es facin el carnet de nou o renovin el que ja tenen durant la setmana de Sant Jordi, s’enduran un llibre de regal.Comentaris

envia el comentari