Roda de Berà no s'adhereix al nou sistema de gestió d'escombraries del Consell Comarcal

La proposta duta al ple només va rebre el suport de l'equip de Govern
Els regidors de Cs i els populars no van donar suport explícit a la proposta | Ajuntament de Roda de Berà

 

Els membres de la corporació municipal de Roda de Berà es trobaven ahir en una sessió extraordinària del ple municipal per tal de posar sobre la taula el conveni de col·laboració entre l'Ajuntament i el Consell Comarcal del Tarragonès per la gestió del servei de recollida i tractament de residus municipals. Un únic punt que va ser rebutjat després dels vots en contra del PSC, l'abstenció de Ciutadans i del grup del PP-UPR —per tal d'estudiar més la proposta— i només els vots a favor de l'equip de govern.


Una decisió que va sorprendre l'alcalde Pere Virgili, que comentava que els dos grups que s'havien abstingut durant la sessió, havien mostrat el seu suport inicial i que s'havien fet enrere a última hora. Tot plegat, segons informen des del consistori, tenint en compte que tots els informes tècnics recomanaven l’adhesió al conveni. Davant l’acusació de la premura per aprovar aquest punt, l’Alcalde va contestar que el primer dossier amb la proposta es va presentar al novembre de 2016 i que cap partit havia efectuat cap proposta al respecte.

 

Tot i el resultat del ple, aquest divendre, Pere Virgili es mostrava conciliador, convidant als regidors que es van abstenir a presentar les seves propostes de millora al projecte, tot i que el termini d’adhesió finalitzava aquest mateix dijous. Cal afegir que, tant Altafulla com Renau, La Canonja, Vilallonga o La Secuita, entre d’altres, han aprovat ja la seva adhesió al conveni.


El nou sistema de recollida i tractament de residus municipals

Segons els informes del consistori rodenc, el nou sistema mancomunat de recollida integral gestionat a través del Consell Comarcal del Tarragonès implicaria moltes millores per al municipi amb un cost pràcticament igual a l’actual, entre elles vehicles nous, més contenidors a la via pública —passant de 894 a 1.100 unitats—; més volum de capacitat, un servei ampliat de la deixalleria supramunicipal, un sistema de control amb xip de pesatge i buidatge dels contenidors i control per GPS dels vehicles, així com campanyes informatives anuals.

 

A més a més, amb la implantació dels nous contenidors es faria un replantejament de les ubicacions actuals reduint aquestes i fent-les completes amb totes les fraccions de recollida, amb cinc contenidors a cada illa, i es substituirien de forma progressiva els contenidors soterrats per contenidors de superfície, degut a la problemàtica existent amb els primers. Així, el conveni pretén millorar la qualitat i la quantitat dels residus recollits de la selectiva, així com oferir un servei més eficient, amb un nou parc de vehicles, maquinària nova i contenidors totalment renovats, adequant-lo a les necessitats del municipi. 

 

D'altra banda, des de l'Ajuntament apunten que el servei actual no és l’adequat perquè, tant els vehicles, com els contenidors són molt antics i és necessària una renovació absoluta, fet que comportaria una inversió molt important que trencaria, segons el Govern, amb l’estabilitat financera aconseguida amb esforç els últims anys i implicaria que les inversions financerament sostenibles no incloses als pressupostos del 2017 i previstes per aquest any amb el superàvit del passat exercici no es poguessin dur a terme.

 

Les altres opcions, si no s’aprovés el conveni, segons ha afirmat l’Alcalde, serien o bé continuar amb un servei precari o bé que el gestionés una empresa externa amb l'increment considerable dels costos.Comentaris

envia el comentari