Pere Virgili: «Per governar, cal sortir més al carrer»

L’alcalde de Roda de Berà i president del Consell Comarcal del Tarragonès fa balanç dels primers dos anys al capdavant del govern
Pere Virgili és alcalde de Roda de Berà des de les darreres eleccions municipals | Aleix Figueras
 
 

Pere Virgili (CiU) és, des del 2015, alcalde de Roda de Berà i President del Consell Comarcal del Tarragonès. Aquest estiu deixarà aquest darrer càrrec, tal i com es va estipular a l’inici del mandat. Virgili obre les portes de l’Ajuntament a BaixGaiàDiari.cat, i fa balanç de la primera meitat de la legislatura, el context polític de Roda i l’actualitat de caràcter local.


—Aquesta setmana ha complert dos anys com a alcalde de Roda de Berà. Quin balanç fa?

—La valoració és bona, perquè crec que hem fet molta feina i hi hem dedicat molta feina i molts esforços. Estem intentant millorar el funcionament intern de l’Ajuntament i democratitzar-lo, i crec que ho estem aconseguint. Apostem per les petites actuacions que considerem necessàries, no per finançar grans obres, sinó aconseguir que ens les costegi qui ho ha de fer. I hem de seguir en aquesta línia. Tinc clar que no posaré el meu nom enlloc.

 

—Quins reptes té sobre la taula?

—Volem actuar sobre totes les urbanitzacions, solucionar el que creiem que és prioritari a cada zona. Això passa per fomentar la participació ciutadana, que és fonamental, i, de fet, intentem incloure una partida pressupostària de projectes participatius. Entenem que s’ha de governar d’aquesta manera, que cal sortir més al carrer, i no tancar-nos al despatx. A més, ara estem preparant un Reglament Orgànic Municipal (ROM) que no en teníem, i que servirà per posar seny a les sessions plenàries.

 

—Posar seny?

—Sí, la base del ROM és regular el nombre màxim de mocions que cada partit pot presentar a cada ple. Hi ha regidors que s’equivoquen de terreny de joc i es perd molt de temps amb qüestions que són fum i on no tenim cap capacitat: aquí estem parlant de política local. L’escenari actual és d’un plenari molt fragmentat, i possiblement en dos anys encara ho serà més.

 

—Vostè les ha vist de tots colors.

—Sí. Quan vaig entrar com a regidor per primera vegada, el 2003, ho vaig fer en una majoria absoluta que es movia amb una economia més que consolidada. Després, un mal pacte al 2007 ens va portar a una moció de censura d’on vam aprendre molt. Al 2011 vam recuperar la majoria absoluta, on vam aprendre a gestionar la misèria, i ara tenim una economia sanejada i un panorama totalment nou.

 

—Com veu el context actual del consistori?

—És una legislatura molt viva i molt canviant, marcada per la fragmentació i per governar en minoria. Però en les coses importants, sempre trobem suports. És el cas d’ICV, que compta amb una regidora amb qui la relació molt cordial. El PP té unes característiques molt concretes, ja que té dues branques i actua amb grups en confluència: un regidor és molt cordial, i l’altre és de llarg el més bel·ligerant. D’altra banda, el PSC presenta una llista nova amb els dos regidors que té, tot i que la vella guàrdia està tornant a agafar les regnes i la relació es troba en un punt molt tens. Entenc que la política és això. I, finalment, Ciutadans és la segona força política amb altres dos representants, i valoro molt una cosa del Javier Ibort —líder de la formació al municipi —: sempre justifica el sentit dels seus vots i ho explica de manera clara.

 

—Seguirà governant en minoria? Hi ha alguna proposta de pacte a l’abast?

—Nosaltres només hem tingut una proposta de pacte de govern, i va ser per part del PSC el 2016. I vam decidir no acceptar-ho, la relació entre els dos partits havia arribat a tal punt de tensió que hem vist que no és el moment de fer govern conjunt. No hi ha hagut cap plantejament per part nostra, i veig complicat que canviï: governar en minoria implica molta més feina, però estem satisfets. A més, de cara als propers dos anys preveiem més posicionament per part dels partits, i més estratègia. Ens agrada mirar per gestió, i no per política.


—En les properes setmanes, vostè deixarà la presidència del Consell Comarcal del Tarragonès.

—Sí, així ho vam acordar en el seu dia. Presentaré la renúncia pels volts del dia 10 de juliol, i es votarà en sessió plenària el nou president el dia 25 del mes que ve. Hem de fixar la data exacta de transició en el moment que hi hagi un candidat, i serà aviat. El decidirà l’estructura del PSC, serà o en Dani Cid o Antonio López, i faré el traspàs de poders. I tindré més temps per fer carrer a Roda.

 

—Com es compaginen els dos càrrecs?

—És possible, perquè enriqueixen. La meva missió era aportar la visió d’una persona del Tarragonès que parla amb accent del Baix Penedès: durant molt de temps hem viscut sota l’Arc de Berà, però mirant cap a El Vendrell. Sobretot la meva generació. És la visió d’un alcalde d’un extrem de la comarca, fora de la capital. A partir d’aquí, he vist una altra manera de funcionar a altres municipis, de tots els colors polítics, i això és més que enriquidor. Per exemple, en el cas de l’alcalde d’Altafulla. En els vint-i-dos municipis del Tarragonès trobes mil maneres diferents de treballar.

 

—L’estructura del Consell Comarcal del Tarragonès és necessària?

—Jo crec que funcionaria igual de bé amb un consell bimensual d’alcaldes, i que l’estructura política s’acabés aquí. Em sembla que amb una bona gerència i amb un càrrec presidencialista a l’hora de representar, funcionaria molt bé.

 

—Roda va celebrar la setmana passada el desè aniversari del FIC-CAT, com ho valora?

—El festival va néixer com una colla d’amics, i ha fet un salt qualitatiu importantíssim. Ha estat molt agradable, participatiu i amb molta qualitat: el més difícil serà mantenir el nivell d’aquesta edició de cara a l’any vinent. Hem tancat el cercle de Roda, som un festival de referència a tot Catalunya. El FIC-CAT transmet el glamour del cinema.

 

—A l’acte de cloenda hi va assistir Carme Forcadell. És un festival polititzat?

—En absolut. Sempre hem intentat que vingui el conseller de Cultura, per exemple. Sigui quina sigui la seva ideologia. I també fa molts anys que intentem que vingui el President de la Generalitat o el del Parlament, per la mateixa raó. Jo em dec a un protocol: té la mateixa normalitat que vingui a la cloenda Carme Forcadell o el subdelegat del govern espanyol! Altra cosa és que algú li vulgui donar la volta. I recordem que Forcadell no és al Parlament per estar afiliada a cap partit polític, sinó que venia d’una entitat associativa. A més, la partida pressupostària per al FIC-CAT es va aprovar amb el suport de tots els grups de l’Ajuntament de Roda.

 

—Repetirà com a candidat a l’alcaldia de Roda de Berà?

—És aviat per parlar-ne, jo estic amb ànims. Hem de veure si el grup amb qui jo em vaig presentar em vol: no estic afiliat a Convergència i Unió. De fet, vaig demanar no fer-ho. Jo sé a qui voto, però vull mantenir la llibertat que em dóna el fet de ser independent per opinar el que vulgui. El fet de no estar afiliat m’ha fet renunciar a una proposta engrescadora dintre del partit, però no passa absolutament res. Seguiré amb aquesta actitud, i no em plantejo canviar-ho.Comentaris

envia el comentari